10 producten die je gewoon kunt invriezen
7 april 2024
Naast groenten, saus en brood kun je veel meer invriezen. Ooit aan deze tien gedacht?
Wist jij dat er producten zijn die je gewoon kunt invriezen, ook al dacht je van niet?
1 gember opnieuw invriezen
Door de sterke smaak van gember heb je er meestal niet veel van nodig. Bewaar een stukje gember in je vriezer en rasp er wanneer je het nodig hebt een stukje vanaf. Daarna kun je het gewoon opnieuw invriezen.
Lees ook: dit kun je doen tegen rouwvliegjes
2 noten in de vriezer
Noten blijven lang knapperig als je ze in de vriezer bewaart.
3 Verse kruiden invriezen
Vooral stevige kruiden zoals rozemarijn en tijm blijven mooi als je ze invriest. Kwetsbare kruiden zoals peterselie en basilicum kunnen minder goed tegen de vriezer. In sommige gevallen blijft ze smaak wel goed, maar zullen de blaadjes er wel wat nat en verlept uitzien. Maar verse kruiden invriezen is vooral ene goed idee in de zomer als je er veel te veel van hebt.
Lees ook: Charlotte Labee 5 praktische tips voor je mindset
4 kaas in de diepvries bewaren
De smaak van kaas gaat achteruit wanneer je het invriest. Vries dus liever geen heel stuk kaas in. Een zakje geraspte kaas lijdt er minder onder wanneer je het invriest. Dat kun je dus makkelijk in de diepvries bewaren.
5 bananen zonder zakje in de vriezer
Vries wat rijpe bananen in, heerlijk in een smoothie of een bananenbrood. En dat kan ook zonder zakje. Bekijk ons recept voor bananenbrood.
6 wijn
Giet het laatste restje wijn of champgne in een ijsblokjesvorm of-zak. Hiermee heb je de volgende keer in no time een niet gekoelde wijn koud en het is erg handig voor pastasauzen waarin een beetje wijn nodig is.a
7 roomboter
Handig wanneer je maar de helft gebruikt. Zelfgemaakte kruidenboter kun je ook invriezen.
8 Ingevroren koekjesdeeg
Vries koekjesdeeg in zodat je wanneer je wilt verse koekjes kunt maken. Als je het deeg in porties invriest, hoef je het niet vantevoren te ontdooien, leg ze gewoon iets langer in de oven. Ingevroren deeg is super handig om in hui te hebben.
9 eiwit en eigeel
Ei in de schaal kun je niet invriezen. Los eiwit of eigeel is geen probleem (en erg handig voor recepten waarbij je maar één deel nodig hebt). Eigeel verandert van structuur door het invriezen. Dat voorkom je door 6 gram suiker of zout toe te voegen pet 100 gram eigeel. Door suiker/zout wordt het vriespunt lager, waardoor de structuur van eigeel minder aangetast wordt. Lees meer.
10 Eten invriezen: kliekjes in de vriezer
Vries kliekjes in. Eten invriezen is handig, want zo heb je meteen een snelle maaltijd bij de hand voor een drukke dag. Gerechten waar veel zuivel inzit, kunnen gaan schiften na het invriezen.
Tip
Koop labels zodat je diepvriesbakjes en -zakjes kunt labelen met de datum en wat erin zit.
Lees ook
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES
Tip van de redactie
Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.