Wat is tahin?
29 augustus 2018
Ideaal als smaakmaker voor dressings en dipsauzen.
Tahin (ook wel tahini genoemd) is een natuurlijke pasta die gemaakt is van sesamzaad. Tahin wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. De smaak is best sterk en dat maakt tahin ideaal als smaakmaker voor dressings en dipsauzen. Bekijk ook deze lekkere recepten met tahin.
Voedingswaarde Tahin
Kilocalorieën: 595 per 100 gram
Vezels: Een portie tahin bevat 12,5 gram vezels. Deze geven je een verzadigd gevoel en zorgen voor een goede stoelgang.
Mineralen: 100 gram tahin bevat zo’n 42 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Ook bevat tahin 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, een mineraal dat zorgt voor een goede stofwisseling en zuurstoftransport.
Vitamines: In tahin zit vitamine A en verschillende vitaminen B. Deze zorgen onder andere voor energie en een gezond hart.
Verschil in textuur en smaak bij tahin
Er zijn steeds meer soorten tahin te koop. Tahin afkomstig uit Libanon of Syrië is vrij dun en olieachtig van structuur. Tahin uit Israël is dikker en subtieler van smaak.
Lees ook: Met dit recept maak je zelf tahin.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock