Het werkt verbindend om samen te rennen
9 mei 2023
Huisarts Tamara is onze vaste columnist. Maandelijks schrijft ze in Santé over gezond leven. Deze keer over haar haat-liefdeverhouding met hardlopen.
Ik heb een haat-liefdeverhouding met hardlopen. Al zo’n vijftien jaar pak ik het met enige regelmaat op, maar dan stop ik er weer mee. Ik heb loopklasjes geprobeerd, extra goede schoenen, met mijn man hard- gelopen… Elke keer dacht ik na een tijdje: hardlopen is niks voor mij. Nu woon ik naast een bos en dat helpt enorm. Voor het eerst heb ik echt zin om te gaan hardlopen. Ik weet niet of ik aanleg heb voor een runnershigh, maar van buiten zijn word ik zo blij! Het liefst ga ik ’s morgens vroeg om zeven uur, dan is er nog niemand.
Ik ren nu twee à drie keer per week vijf à zes kilometer. Sinds een paar weken loopt mijn man mee. Het werkt verbindend om het samen te doen. We zorgen dat we niet te hard lopen zodat we nog kunnen praten. Dat kan over de kinderen gaan, over onze relatie, werk… Na een halfuur, drie kwartier voel ik me altijd beter.
Stapje voor stapje
Iedereen die zich bij mij op het spreekuur meldt met slaapklachten, stemmings- of gewichtsproblemen geef ik het advies om elke dag een halfuur, liever nog een uur, naar buiten te gaan. Je hoeft niet per se te gaan hardlopen: wandelen of tuinieren kan ook. Als je er maar bij in beweging bent en het liefst in de natuur.
Je onderdompelen in het groen heeft een bewezen positief effect op je stemming. Laatst nog kwam een vrouw op het spreek- uur die slecht sliep en zich niet fit voelde. Ze vertelde dat ze niet meer sportte, maar vroeger wel had hardgelopen. Stapje voor stapje heeft ze het weer opgepakt en toen ik haar na twee maanden terugzag, ging het een stuk beter met haar.
Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat hardlopen bij milde depressieve klachten net zo goed helpt als het slikken van antidepressiva.
Gewoon gaan
Zelf zweer ik bij de app Hardlopen met Evy van Evy Gruyaert. Ze vertelt precies wat je moet doen en bouwt het rustig op. Elke vijf minuten hoor je hoe ver je bent en hoeveel calorieën je hebt verbrand, én ze zegt regelmatig dat ze trots op je is. Je hoeft echt niet steeds verder, harder en langer te rennen, en laat je vooral ook niet weerhouden door dat idee. Zoek uit wat voor jou het fijnste tijdstip is en zet hard- lopen elke week in je agenda. Zo maak je de kans groter dat je het ook echt blijft doen. Een maatje zoeken helpt ook. En leg ’s avonds vast je spullen klaar, zodat je die meteen ziet als je wakker wordt. Mocht er toch iets tussenkomen, plan dan meteen een nieuw moment in. Wachten op motivatie hoeft niet. Gewoon gaan!
Tekst: Tamara/Santé