Waarom het soms beter is om niet intensief te trainen
19 juni 2020
Het leven is druk, we krijgen de hele dag door prikkels, we hebben het gevoel dat we zoveel moeten en staan vaak de hele dag op aan. Al met al levert dit stress op. Zwaar en intensief trainen geeft je lichaam ook een bepaalde stress. Dit kan goed zijn, maar soms ook even niet. Lees hier waarom het soms beter is om niet intensief te trainen.
Onze grootste passie is om vrouwen fit en in balans te krijgen. Helaas zijn veel vrouwen tegenwoordig niet in balans. De maatschappij vraagt enorm veel van de vrouw, laat staan de moeder, laat staan de werkende moeder.
Lees ook: ‘Waarom je trainingen variëren goed voor je lichaam is‘
Balans is een gezond lichaam en een gezonde geest
Een goede conditie en een sterk lichaam zijn belangrijk om in balans te zijn. Daarvoor zijn conditietrainingen en spieroefeningen nodig. Daarnaast is het ook van groot belang om een soepel lichaam én een gezonde geest te hebben.
Intensief trainen is belangrijk. Je krijgt er een sterk hart van, een goede conditie, het helpt bij je hormoonbalans, het geeft energie en zorgt ervoor dat je fit, krachtig en zelfverzekerd in het leven staat.
Hoe trainen bij veel stress?
Ervaar jij echter een periode van enorme stress? Dan kan het heel goed zijn om een tijdje geen of weinig intensieve trainingen zoals HIIT of Strength te doen. Waarom niet? Bij deze trainingen ben je aan het knallen, gaat er veel bloed naar je spieren en je hart. Dit is ook het geval als jij onder hoge stress leeft. Je spreekt hierbij het sympathische zenuwstelsel aan, onze actiestand of het gaspedaal. Dit is het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je in actie kunt komen, dat je inspanning kunt leveren. En is dus ook bij stress actief.
We hebben echter ook een parasympathisch zenuwstelsel, de ruststand of de rem. Dit zenuwstelsel is gericht op je herstel en je vertering. Door meer ontspannende activiteiten te doen, gaat er meer bloed en energie naar je organen en het herstel van je lichaam. Het is belangrijk dat de actiestand en de ruststand in balans zijn.
Heb jij veel stress, sport je er ook nog eens flink bij, en val je toch niet af? Dit kan komen doordat het lichaam te weinig kans krijgt om te herstellen. Het kan dan heel nuttig zijn om een aantal weken geen superintensieve trainingen te doen en te focussen op meer ontspannende activiteiten, zoals pilates, meditatie, een stretch/relaxsessie, wandelen in de natuur, etc. Bij deze activiteiten is er veel focus op de ademhaling. En dat zorgt er dus voor dat het parasympathische zenuwsysteem aan wordt gezet, waardoor je lichaam weer in balans komt.
Verleg je focus van je lichaam zien naar je lichaam voelen
Het is in dit alles belangrijk om meer te gaan voelen wat jouw lichaam nodig heeft, in plaats van alleen maar te focussen op hoe je lichaam eruitziet. Dus je meer afvragen: hoe voel ik me bij de work-outs die ik doe?
En leer ook naar je lichaam leren luisteren. Maar hoe doe je dat?
- Pak elke dag 10 minuten voor jezelf waarbij je lekker gaat zitten, je ogen sluit en gewoon eens even heel bewust wordt van je lichaam. Wat voel ik? Hoe is mijn ademhaling? Adem ik hoog vanuit de borst (vaak bij stress), of adem ik diep vanuit de buik? Laat je gedachten komen en gaan. Verleg je focus steeds weer naar je lichaam en je ademhaling. Bedenk daarbij wat je lijf nodig heeft.
- Doe meer ontspannende trainingssessies zoals pilates of stretch & relax. Bij dit soort sessies keer je meer naar binnen, ben je je bewuster van wat je voelt en focus je veel op de ademhaling.
- Wandel regelmatig in de natuur. Kijk, ruik, voel, wees je bewust van je mentale staat en bedenk voor jezelf waar je lichaam die week behoefte aan heeft.
Denk je nu: daar heb ik echt geen tijd voor? Maak er dan vanaf nu tijd voor. Als je maar door blijft denderen, komt er een moment dat je helemaal niks meer kan, dat je volledig uitgeblust bent. Daar ben je te kostbaar en te waardevol voor. En de mensen om je heen ook.
Investeer dus in jezelf en leer meer te voelen wat je lichaam nodig heeft. En pas daar je trainingen op aan. Studio C heeft een breed aanbod. Er is veel focus op intensieve trainingen zoals HIIT, Strenght en Fire. Omdat juist de balans en een gezonde geest zo belangrijk is, vind je ook minder intensieve workouts zoals Barre, Core, Stretch & Relax en sinds deze week Power Pilates!
Wie zitten erachter Studio C Online?
Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online.
Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen.
Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Christina is een geboren entertainer. Haar energie spat door het beeldscherm heen. We horen vaak: “Door Christina’s enthousiasme is een workout zo voorbij”. “Het is net of Christina bij me in de woonkamer staat”.
Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.
Hun studio staat voor variatie, afwisseling en originaliteit. Niet een training is hetzelfde. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit Studio HIIT, Studio Strength en Studio Fire. Dit zijn pittige workouts, waarbij het beter is om deze niet elke dag te doen. Daarnaast heb je de keus uit Studio Barre, Studio Sculpt (dans en aerobics in combi met arm/billen/core), Studio Power Pilates en Studio Stretch & Relax. Dit zijn trainingen van een lagere intensiteit die mooi af te wisselen zijn met de zware trainingen.
En als je een beginner bent, kan je juist heel mooi starten met de lichtere workouts en zo langzaam opbouwen naar de zware trainingen.
Wil jij een variatie van HIIT en Barre proberen? Gewoon in je huis of tuin, wanneer het jou uitkomt? Doe mee met de Gratis Workout Challenge. 5 trainingen in 2 weken. Daarbij ontvang je motiverende mail.