vierdaagse nijmegen 2024

Veel gestelde vragen over de Vierdaagse Nijmegen 2024

Vandaag, op 16 juli, begint de Nijmeegse Vierdaagse. Dit is wat je erover wil weten.

De meest gestelde vragen over de Vierdaagse van Nijmegen 2024 vind je hier, plus de antwoorden.

1. Wanneer vindt de Vierdaagse van Nijmegen plaats?

De Nijmeegse Vierdaagse, ook bekend als The Walk of the World, vindt plaats van dinsdag 16 juli tot en met vrijdag 19 juli 2024.

2. Wie mag 30 km lopen bij de Vierdaagse?

Vanaf de leeftijd van 60 jaar hoeven vrouwen en mannen nog maar vier keer 30 kilometer te lopen om voor het begeerde kruisje in aanmerking te komen.

3. Hoeveel km moet je trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse?

De hoeveelheid training die nodig is voor de Vierdaagse van Nijmegen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je huidige conditie, ervaring met wandelen, het aantal kilometers dat je dagelijks wilt lopen tijdens de Vierdaagse, enzovoort. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens enkele maanden voor de Vierdaagse te beginnen met trainen om je lichaam te laten wennen aan het langdurig wandelen.

Sommige mensen stellen als richtlijn voor om in de maanden voorafgaand aan de Vierdaagse wekelijks minstens 30 tot 50 kilometer te wandelen. Dit kan verdeeld worden over meerdere dagen per week, met een langere wandeling op bijvoorbeeld het weekend. Richting de Vierdaagse is het ook nuttig om een paar langere wandelingen te maken om te wennen aan het lopen van grotere afstanden op opeenvolgende dagen.

4. Hoe zwaar is de Vierdaagse van Nijmegen?

Is de Vierdaagse zwaar? Vrijwel niemand zal de Vierdaagse huppelend uitlopen, dus de Vierdaagse is zeker zwaar. Of je nu 40 of 50 kilometer loopt, je lichaam is deze dagelijkse intensiteit niet gewend. Ook als je goed traint dan zal je dus je grenzen moeten opzoeken om de Vierdaagse uit te lopen. De meeste wandelaars vinden de tweede dag het zwaarst, maar soms is dat ook afhankelijk van de weerstomstandigheden. Zon en regen maken het extra zwaar. Belangrijk is dus om je goed voor te bereiden en de afstanden zeker niet te onderschatten. Ook belangrijk is om tijdens de vier dagen dat je wandelt genoeg te slapen en geen alcohol te drinken. Dat laatste kun je doen tijdens de Vierdaagse feesten achteraf.

5. Hoeveel deelnemers vierdaagse 2024?

Dit jaar is er een maximum aantal van 47.000 deelnemers. De inschrijving sluit wanneer het maximum aantal deelnemers is bereikt. Inschrijven kan nu niet meer.

6. Hoe lang duurt het om 40 km te lopen?

Met een gemiddelde snelheid tussen de 4 en 6 km per uur zou het lopen van 40 kilometer tussen de 6 uur en 10 uur kunnen duren. Voor deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen, die doorgaans getraind zijn en ervaring hebben met langeafstandswandelen, kan de tijd die nodig is om 40 kilometer af te leggen doorgaans wat sneller zijn, misschien tussen de 5 en 8 uur, afhankelijk van persoonlijke snelheid en conditie. en op welke dag van de wandeltocht. Je kunt ongetraind misschien 40 km lopen, maar nooit vier dagen achter elkaar.

7. Hoe laat moet je binnen zijn bij de Vierdaagse van Nijmegen 2024?

Alle lopers moeten op dinsdag, woensdag en donderdag uiterlijk om 17.00 uur binnen zijn. Op vrijdag mag je gelukkig een uurtje later binnenkomen.

8. Welke dag vierdaagse zwaarst?

Voor wie niet genoeg getraind heeft, is de eerste dag het zwaarst, Dan merk je dat je meer had moeten doen aan je voorbereiding. Over het algemeen vinden de meeste lopers de derde dag, ook wel bekend als de “Dag van Groesbeek“, de zwaarste dag.

Op die derde dag van de Vierdaagse lopen de deelnemers door de heuvelachtige en soms uitdagende landschappen rondom Groesbeek, waarbij ze flinke hoogteverschillen moeten overwinnen. Dit kan fysiek veeleisend zijn, vooral als je niet geoefend hebt op heuvelachtig terrein. Bovendien hebben de wandelaars op deze dag vaak al twee dagen van intensief wandelen achter de rug, wat kan leiden tot vermoeidheid.

9. Hoeveel kcal verbrand je met Vierdaagse?

Tijdens de Vierdaagse verbrand je gemiddeld 2000 tot 3000 kilocalorieën per dag. Het is dan ook belangrijk om voldoende te eten. Neem genoeg kleine voedzame snacks mee. Tip van een doorgewinterde vierdaagse loper: ’s ochtends ontbijten met een flink bord havermout met noten en wat fruit en je loopt de vierdaagse fluitend uit (dat rijmt!)

10. Wat kun je doen tegen blaren?

Deze vraag wordt het meest gesteld tijdens het lopen. En ao veel lopers als er zijn, zo veel theorieën bestaan er over het voorkomen van blaren. Hoewel wandelaars van de Vierdaagse vaak last hebben van blaren, is er gek genoeg weinig onderzoek gedaan naar hoe blaren ontstaan. Het enige dat echt bekend is, is dit: wanneer twee oppervlakken tegen elkaar wrijven, ontstaat warmte. en die warmte, tijdens het lopen, zou blaren kunnen veroorzaken. En hoewel dit logisch klinkt, wordt dit idee tot nu toe niet ondersteund door onderzoek. Er is dus geen bewijs dat lokale oppervlaktewarmte, veroorzaakt door wrijving, een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van blaren. Uit het weinige onderzoek naar blaren dta bestaat, blijkt dat warmte geen cruciale factor is in blaarvorming.

Wrijving wordt daarentegen wel gezien als oorzaak van blaren. Vandaar dat sommige wandelaars zweren bij liners (extra sokken) of een pluk loperswol of wandelwol in hun schoenen. Dat vermindert de wrijving.

Schokdemping is ook een manier om blaren te voorkomen. Door schokdempend materiaal te gebruiken – denk aan sokken met een extra dempende laag – wordt de verticale belasting tijdens het lopen over een groter huidoppervlak verdeeld. Met extra demping wordt de ‘schuifkracht’ over een groter gebied van de huid verspreid, waardoor je weer minder kans hebt op blaren. De Vierdaagse van NIjmegen heeft uitstekende blarenposten met zeer ervaren vrijwilligers. Ga er voroal naartoe voor je last krijgt van een blaar. Preventief intapen werkt beter dan wachten tot je een flinke blaar hebt.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

Tip van de redactie

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


Lopen Zonder Blaren