Dageen Manon Daelmans

Santé redactie test DAG ÉÉN methode

Krachttraining, tienduizend stappen, geen alcohol, geen suiker en dat zes weken lang. Santé redacteur Manon Daelmans testte het sportregime van Dag Éen uit – en dit was het resultaat.

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat bekende Nederlanders trots vertelden over de Dag Een methode. Een regime van veel sporten, wandelen, geen alcohol drinken en minder eten. Met als resultaat hun beste fysiek ooit. Santé redacteur Manon testte het programma zes weken lang uit en viel tien kilo af.

Het eerste wat opvalt aan de Dag Één methode is de prijs. De tweeënhalf duizend euro die je voor het programma betaalt is niet voor iedereen op te brengen. Maar in ruil daarvoor krijg je intensieve persoonlijke begeleiding en wordt het een stuk makkelijker om aan je beste fysiek ooit te werken.

Patrick en Babette

Patrick En Babette Van Dag Een
Patrick en Babette Janssen

Bedenkers en oprichters van de dag één methode, Patrick en Babette Janssen, begonnen zelf in coronatijd met krachttraining en een gezondere leefstijl. Het was in de tijd dat de sportscholen dicht waren en een personal trainer op afstand normaal werd. Het succes dat  zij zelf behaalden zetten ze om in het dag één programma. En dat werd zo’n succes, dat er lange wachtlijsten ontstonden.

Wachtlijsten

Door die wachtlijsten kwamen ze op het idee om een nieuw programma op te zetten waarbij je door middel van zelfstudie, een vuistdikke handleiding en een online community sneller kunt beginnen. Dag Nul is de naam en Santé mocht het uitproberen. Voor iets minder dan duizend euro heb je een jaar lang toegang tot een app, de online community en krijg je een horloge dat je hartslag, slaap en stappen bijhoudt. Plus een meetlint, huidplooimeter en een weegschaal die behalve je gewicht ook je vetpercentage meet.

De Dag Eén handleiding

handleiding dag een zelfstudie boek
De handleiding

Halverwege de zomer ontvang ik een doos met alle spullen. Het voelt een beetje als de eerste schooldag van de middelbare school. Een mengeling van opwinding en angst. Maar na het lezen van het boek en het invoeren van alle data in de app, geloof ik dat ik snap hoe het werkt.

500 kcal

Via de app krijg ik een persoonlijke berekening van mijn dagelijkse energiebehoefte. Het aantal kilocalorieën dat ik per dag moet eten om af te vallen ligt ongeveer 500 kcal daaronder. Ook krijg ik een verdeling van de percentages eiwitten, koolhydraten en vetten die ik elke dag zou moeten eten. Met behulp van het eetdagboek dat in de app en in de web-versie daarvan zit kan ik elke dag plannen wat ik eet. Waarbij ik een ruime keus heb uit allerlei recepten, waaronder ook veel vegetarische opties.

Geen alcohol

Behalve dat ik goed op mijn voeding moet letten, mag ik de komende weken geen alcohol, geen toegevoegde suikers en geen gefrituurd eten. Ook moet ik me aan een vast tijdraam houden van acht uur waarin ik alles eet en drink.

Het is lang geleden dat ik een dieet heb gevolgd. Ik geloof zelfs dat de laatste keer dat ik dat deed Michel Montignac nog leefde. Dat was de man die bekend werd met de methode van geen koolhydraten en vetten combineren in één maaltijd. Het ging me indertijd goed af en ik verloor veel gewicht, maar het was op de lange duur zo moeilijk vol te houden, dat ik besloot om nooit meer op dieet te gaan.

Week 1

Twintig kilo later begin ik met Dag Nul. Ik bestudeer de foto’s van Patrick en Babette en van gravin Eloise, Heleen van Royen en Halina Reijn. Ik kan me niet voorstellen dat een ‘killer body’ ook voor mij is weggelegd, maar waarom zou ik het niet proberen? Als fanatieke wandelaar en sporter spreekt juist het fitness-regime me aan. Vijf keer per week naar de sportschool, elke dag wandelen en gezond eten, ik heb vervelendere dingen gedaan in mijn leven.

Op het Instagram account van Halina Reijn lees ik dat ze vooral enthousiast is over deze methode omdat het gericht is op spiergroei. “Juist als je ouder wordt en rap aan spiermassa verliest.” 

Naar de sportschool gaan was voor mij vooral iets wat ik deed omdat ik dacht dat het bij het ouder worden verstandig was om ook aan krachttraining te doen. Maar nu heb ik die fijne Dag Één app met daarin geïntegreerd een geweldige fitness-sport-app. Ik beschik over een eindeloze reeks oefeningen die ik zowel thuis als op de sportschool kan doen en waardoor ik na zes weken ineens spieren ontdek waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Het plezier in fitness is misschien wel de grootste ontdekking van dit programma. 

Week 2

Na de eerste week ben ik 2,5 kilo lichter. En hoewel zo’n grote afname bij veel diëten vaak  te wijten is aan verlies van vocht, is dat nu niet zo. Dat weet ik omdat ik een week voor ik met dit programma begon toevallig al twee kilo kwijt was geraakt met soberder eten. En met de weegschaal die ik bij Dag Één kreeg, wordt ook mijn vetpercentage, visceraal vet en percentage spieren en water gemeten. Zo kan ik zien dat ik in die eerste week wat van het slechte visceraal vet ben kwijtgeraakt, mijn spiermassa een beetje is toegenomen en mijn lichaam juist uit meer water bestaat dan toen ik begon.

De weegschaal en het horloge zijn geïntegreerd met de app waardoor het lijkt alsof ik aan alle kanten in de gaten wordt gehouden. Eet ik niet te veel en krijg ik wel voldoende eiwitten binnen? Is mijn hartslag niet te hoog en slaap ik wel voldoende? Het getal dat aangeeft hoeveel ik weeg lijkt ineens veel minder belangrijk dan al die andere getallen.

Week 3

Mijn vetpercentage daalt, mijn spiermassa gaat omhoog en ik spring elke dag zingend uit bed, klaar om mijn tienduizend stappen of meer te zetten en naar de sportschool te fietsen. Ik drink vegan eiwitshakes en maak de heerlijkste vegetarische maaltijden.

Als wetenschapsjournalist heb ik heel veel gelezen over het raadsel van afvallen. Het raadsel is kort samengevat dat iedereen die dat wil kan afvallen. Door gezonder en minder te eten, met aandacht je eten klaar te maken en te eten, stress te vermijden, goed. te slapen en een actieve levensstijl te hanteren, kan vrijwel iedereen overtollig gewicht verliezen. Maar dat lagere gewicht behouden is daarentegen onwaarschijnlijk moeilijk. Wat wel bekend is, is dat mensen die hun levensstijl aanpassen meer kans hebben om een gezond gewicht te behouden dan mensen die een kortdurend dieet volgen.

Lees ook: 5 effectieve yogaoefeningen om buikvet te verminderen

Waarom ik dit programma nu al leuk vind, is dat ik vanaf het begin af aan het idee heb dat ik het niet alleen hoef te doen. Er zijn filmpjes met oefeningen waarbij de oprichters, Patrick en Babette, alles voordoen en je helpen met alle sets af te maken. Er is een online community met andere deelnemers die elkaar steunen. Er zijn Facebook-pagina’s en Instagram accounts om te volgen, YouTube filmpjes en ik heb de app, de high tech weegschaal en de tracker om mijn pols. Voor mij voelt deze manier van fitter worden bijna als een verslavend spelletje. Ik hoef alleen nog maar naar het volgende level te komen.

Week 4

De vierde week begint met een uitdaging. De tracker om mijn pols geeft veel minder stappen aan dan de stappenteller op mijn telefoon. Nu pas blijkt dat ik geen tienduizend stappen per dag zet, maar ruim het dubbele. Geen wonder dat ik zo veel uur doorbreng met lopen. En geen wonder ook dat ik me zo fit voel. Een update van de software van het horloge volgt.

Maar er is nog een uitdaging. Waar ik tot nu toe ongeveer 500 kcal onder mijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën eet, moet ik voor de tweede keer een ‘refeed dag’ invoeren. Als ik zonder ophouden minder calorieën eet dan ik eigenlijk nodig heb, gaat mijn lichaam in de spaarstand. Deze dag eet ik daarom veel meer en ook in een andere verhouding van de macro’s. Minder eiwitten en juist meer koolhyraten en vetten. Het overstappen naar ineens meer eten valt me gek genoeg zwaar. Veel sporten en weinig eten vond ik fijner. Het goede nieuws is dat ik al zes kilo ben afgevallen.

Week 5

Hoewel nog niemand in mijn omgeving heeft gezegd dat ik er slanker, fitter en gespierder uitzie, laat ik geen moment voorbij gaan om te vertellen dat ik een streng regime van zes weken zonder alcohol, suiker of gefrituurde producten volg. En passant leg ik ook uit waarom ik tegenwoordig vrijwel onbereikbaar ben. Omdat ik vijf keer per week in de sportschool ben en elke dag minstens tienduizend stappen zet. Het verhaal over mijn Dag Nul methode helpt ook als excuus om alle glazen wijn, zelfgebakken taart en uitnodigingen voor etentjes af te slaan.

De vraag die ik het meest krijg is waar ik de tijd vandaan haal om zo veel te sporten en te wandelen. In mijn geval is dat eenvoudig. Als freelance journalist heb ik de luxe dat ik in de zomer altijd vrij heb. En deze zomer zit ik ook nog een maand op het Franse platteland. Etentjes bij de Franse buren zijn eigenlijk niet af te slaan, maar ik red me overal uit door mijn eigen bakje met ‘voer’ mee te nemen. Ik kan inmiddels in prachtige Franse volzinnen uitleggen waar mijn dagen uit bestaan. Ik vertel dat ik lid ben geworden van een Franse sportschool – een maandabonnement – en dat ik geen alcohol drink.

Nee zeggen tegen een glas wijn vinden mijn Franse buren niet gek. Geen suiker eten vinden ze wel raar. Want een maaltijd afsluiten zonder iets zoets is hier ondenkbaar. Gelukkig neem ik overal mijn man mee naartoe, die nu voor twee eet en drinkt. Met liefde drinkt en eet hij de kilo’s erbij die ik eraf sport.

Week 6

De laatste week van mijn traject van zes weken is de makkelijkste van het hele traject. Ik ben tien kilo afgevallen, mijn buikomtrek is met 19 centimeter eraf weer bijna normaal en ik heb de hele periode niet één keer trek in iets zoets of vets gehad. Online critici op de methode noemen het een crash dieet dat als ongezond wordt weggezet. Maar uit allerlei onderzoeken van de laatste tien jaar blijkt dat een korte tijd flink minder calorieën eten lang niet zo ongezond is als vroeger gedacht werd. Als je er maar goed op let dat je al je voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Ook over de prijs laten sommige critici zich negatief uit. ‘Gewoon minder eten en meer bewegen,’ is het advies dat ik lees. Maar iedereen die boven de veertig of vijftig is weet dat ‘gewoon’ minder eten en meer bewegen wel werkt als je twintig bent, maar niet als je ouder wordt. Met uitzondering van het gebruik van sommige medicijnen is er geen wondermiddel waardoor je makkelijk en blijvend kunt afvallen. Je levensstijl blijvend aanpassen is echt de enige optie. En dat is precies wat ik in deze zes weken heb gedaan. Ik voel me gezond, ik slaap fantastisch en ik heb er alle vertrouwen in dat ik dit nieuwe leven met veel wandelen, sporten en gezond eten kan volhouden.

Meer info: dageen.nl

Lees ook: Prinses Margarita gooit het roer om

Tip van de redactie

Untitled Design (30)
Dageen kookboek

Dit is hét kookboek van DAG ÉÉN. Hierin staan de lekkerste, fijnste en doeltreffendste maaltijden van, door en voor onze deelnemers. Hoe leuk! Interessant! En vooral… hoe gaaf dat ze het willen delen?! Wil jij lekker eten en toch fit worden of zelfs afvallen, dan is dit het boek wat je zoekt! Welkom bij DAG ÉÉN Lifehack naar je beste fysiek ooit!

Bestel hier

Tekst Manon Daelmans/ Copyright Manon Daelmans – deze tekst is alleen bedoeld voor online gebruik op Santé en mag niet zonder toestemming van de auteur worden overgenomen.

Beeld GettyImages