ademtechniek leven met één long ademen

Persoonlijk verhaal: Leven met één long

Marie-Jose Bosch-Kuiper (42) leeft met één long. Journalist Fleur Baxmeijer interviewde haar over hoe dat is en hoe ze erachter kwam dat haar ene long (bijna) niet functioneerde.

Leven met één long

“Toen ik net één jaar was, heb ik me waarschijnlijk verslikt in een steentje. Daardoor liep ik een zware longontsteking op, waar ik helaas niet schadeloos ben uitgekomen. Op mijn linkerlong zit zo veel littekenweefsel dat die niet goed doorbloed kan worden. De capaciteit van de long is daardoor maar twintig procent. Ik heb lang niet geweten dat mijn long zo slecht was. Dat ontdekte ik pas toen ik in mijn studententijd naar de huisarts ging, omdat ik maar bleef hoesten en altijd verkouden was.

De huisarts vertrouwde het niet en stuurde me naar de longarts in het UMC. Daar hebben ze contactvloeistof ingespoten om te kijken hoe de doorbloeding was. Zo kwamen ze erachter dat mijn linkerlong nauwelijks werkt. Ik kan daardoor bijvoorbeeld niet wandelen en bellen tegelijk, want dan raak ik buiten adem. Praten kost mij sowieso meer inspanning, waardoor ik soms wat hoog in mijn ademhaling zit. Ik doe aan tennis en hockey en moet daarbij ook altijd wat eerder op adem komen. Het lijkt eigenlijk net of ik een heel slechte conditie heb. In principe valt daar allemaal prima mee te leven, behalve als ik verkouden word. Dan heb ik nog minder longinhoud dan normaal, waardoor ik soms echt naar adem moet happen. Corona was voor mij ook een extra spannende periode. Als ik het zou krijgen, zou ik doodgaan of nog minder long overhouden.”

Lees ook: 3 kalmerende en verkoelende ademhalingsoefeningen voor warm weer

In de nieuwste Santé vind je een enorm dossier over ademen en onze longen.

Cover Santé Editie 11 12
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Tekst: Fleur Baxmeier, Santé 9 / Beeld: Getty Images