Maakt een sporthorloge je actiever?
19 december 2023
Ze zijn er tegenwoordig in heel veel verschillende soorten en maten: sporthorloges. Maar zorgen ze er ook voor dat je meteen actiever wordt? Thijs Eijsvogels, inspannings- fysioloog en universitair hoofddocent op de afdeling Fysiologie van het Radboudumc, geeft het antwoord.
Thijs Eijsvogels: “Nee, van een sporthorloge word je niet meteen actiever. Wel is het zo dat mensen die een smartwatch kopen vaak al interesse hebben in een actieve leefstijl. Een van de redenen om dan een sporthorloge te kopen, is om in maat en getal uit te drukken: hoe actief ben ik nou, en klopt dat met mijn gedachten? Tegenwoordig meten sporthorloges niet alleen je hartslag, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid zuurstof in je bloed (saturatie), de hartslagvariabiliteit, wat gebruikt wordt om je herstel te meten, en beschikken ze over een gps-tracker. Zulke gegevens geven inzicht in je trainingsprestaties, hoe je daarvan herstelt en hoe dat over de tijd verbetert.”
Alleen sporthorloge is niet genoeg
“Onderzoeken naar patiënten in een hartrevalidatieprogramma laten zien dat alleen het dragen van een sporthorloge niet genoeg is. Om hartpatiënten te stimuleren ook thuis, zonder begeleiding van een fysio, in beweging te komen, keken studies naar het effect van het dragen van een sporthorloge of een andere wearable. Daaruit blijkt dat ook een intrinsieke motivatie nodig is om een sport- horloge te gebruiken, bij voorkeur met hulp van een fysio of verpleegkundige. Een smartwatch is een fantastisch hulpmiddel, maar geen wondermiddel. Je hebt de juiste mindset nodig om ermee aan de slag te gaan.”
Lees ook: Waar let je op bij de aanschaf van een activity tracker?
Meer bewustwording
“Het voordeel van een sporthorloge is het kwantificeren van je sportprestaties en leefstijl, maar dat is ook het risico ervan. De ene meting is namelijk nauwkeuriger dan de andere. Hecht niet te veel waarde aan de gegevens op je smartwatch, vertrouw ook op je eigen gevoel. Het gaat vooral om trends, gemiddelden over de lange termijn en veranderingen daarin. Veel mensen denken sportief te zijn, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Beweging op een laagdrempelige manier meten, kan zorgen voor bewustwording en op termijn ook voor gedragsverandering.
Als actieve sporter kun je een sporthorloge gebruiken om je prestaties te verbeteren en met de gegevens een trainingsprogramma te personaliseren, wat je fitter kan maken. Nog niet zo actief? Dan kan een smartwatch helpen om in beweging te komen en te blijven. Maar het blijft een hulpmiddel, geen oplossing.”
Tip van de redactie:
Ontdek de Fitbit Sense 2: de smartwatch voor betere slaap, stressbeheersing en gezondheid. Krijg inzicht in je nachtrust, hartconditie en registreer al je activiteiten met geavanceerde functies Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Fitbit Sense 2
TEKST MAIKE ABMA
BEELD GETTY IMAGES
19 DECEMBER 2023