Placeholder

Tip van Marianne Timmer: Blessures voorkomen

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé.

Marianne: 'Een blessure is lichamelijk letsel  dat je hindert bij het uitoefenen van je sport. De blessure wordt veroorzaakt door een trauma of ongeluk of door (een langdurige) overbelasting van het lichaam. Lichaamsbouw, leeftijd en conditie zijn bepalend voor wat betreft de kans op blessure. Wanneer er lichamelijke klachten ontstaan die niet terug te voeren zijn op de trainingen die enkele dagen voor het ontstaan zijn gedaan, dan is het zinnig om hiernaar te laten kijken door een fysiotherapeut of arts. Het is vaak makkelijker om iets aan de klachten te doen wanneer deze nog niet zo lang aanwezig zijn. Er kan een verhoogd risico op blessures zijn als je last hebt van stress.

Zorg, voordat je aan de training begint, er altijd voor dat je spieren lekker warm zijn: een beetje rekken om je rug en benen wat los te maken en dan beginnen aan de training. Langdurig rekken is overbodig. Iemand die iedere dag sport, is sneller opgewarmd dan iemand die minder sport.

Verschillende warming-ups

De warming-up bestaat uit drie onderdelen: de algemene warming-up, rekoefeningen en de sport-specifieke warming-up.

  • De algemene warming-up houdt in dat je alle functies van je hart, longen, zenuwstelsel en spieren op een hoger niveau brengt door een stukje te lopen gedurende tien minuten terwijl je lichte bewegingen maakt met armen, benen en romp.
  • Het tweede onderdeel van de warming-up bestaat uit rekoefeningen. Hierbij is een goede ademhaling een belangrijk onderdeel van het geheel. Let erop dat je altijd vrijuit ademt. Merk je bij een bepaalde handeling dat je onbewust je adem inhoudt, dan is deze te zwaar  en dien je de oefening aan te passen.
  • De sport-specifieke warming-up ten slotte is ervoor om je beoordelingsvermogen op scherp te zetten door dezelfde bewegingen te maken die je tijdens de training of wedstrijd maakt.

Net zo belangrijk als de warming-up is de cooling-down
Door de inspanning geleidelijk af te bouwen zorg je voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Dit om spierpijn te voorkomen. Een goede cooling-down bestaat uit drie onderdelen: de beweging die je tijdens de sport uitoefende verlagen naar een rustiger tempo, vervolgens dezelfde rekoefeningen herhalen die je in de warming-up gebruikte en als laatste afwisselend warm en koud douchen.'

Tip gemist? Lees alle tips van Marianne Timmer terug.

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer