Hoe weet je wanneer sporten in een verslaving verandert?
30 oktober 2022
Misschien hield je vroeger niet eens van sporten. Je mag er trots op zijn als je de smaak eenmaal te pakken hebt. Maar hoe weet je wanneer sporten langzaam in een verslaving verandert?
Kun je verslaafd raken aan sport?
Over het algemeen wordt sporten gezien als iets gezonds, waardoor sporten door veel mensen niet snel gezien zal worden als verslaving. Toch is het mogelijk om verslaafd te raken aan trainen. Een factor die daaraan bijdraagt, is de endorfine die vrijkomt tijdens het sporten, dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je je goed voelt. Wat ook kan bijdragen zijn de positieve reacties van anderen die je krijgt op het sporten; complimenten, likes, mensen die onder de indruk zijn.
Welke signalen wijzen op een mogelijke sportverslaving?
Een aantal voorbeelden…
- Je luistert niet naar je lichaam en negeert signalen dat je een rustdag nodig hebt of klachten die op een (beginnende) blessure kunnen wijzen.
- Je bent gefocust op de prestatie die je moet leveren.
- Je houdt je voortgang bij, tot in het extreme.
- Sociale bezigheden leiden onder het sporten. Andere afspraken verdwijnen uit je agenda en/of je zegt afspraken af zodat je kunt gaan sporten.
- Als je een keer een training mist, voel je je boos en gefrustreerd.
- Er is steeds meer (extremer) nodig om je het goede gevoel te geven dat je vroeger overhield aan sporten.
- Je sport langer dan je van tevoren had gepland.
- Je besteedt een aanzienlijk deel van de dag aan sporten.
- Ondanks een blessure sport je door.
- Je zegt feestjes af om te gaan sporten.
- Je training staat centraal in je planning. Andere activiteiten plan je er bewust omheen.
- Een dag voelt zinloos als je niet gesport hebt.
Ben ik sportverslaafd?
Herken je jezelf in meerdere van de bovenstaande punten? Dan is het tijd om je eigen gedrag kritisch te bekijken. Het wil niet meteen zeggen dat je verslaafd bent aan sporten. Zeker als je voor je werk met sport bezig bent of personal trainer bent, kun je wat soepeler naar sommige punten kijken. Waak er vooral voor dat je de juiste balans in je leven bewaart. Zodra sociale evenementen of je relatie onder het sporten leiden, is dat geen goed teken. Sporten zou een middel moeten zijn en geen doel op zich. Praat erover met iemand die je vertrouwt en neem contact op met je huisarts.
Beeld: Shutterstock