Placeholder

Tip van Marianne Timmer: De voordelen van mental coaching

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Vandaag vertelt Marianne hoe mental coaching je kan helpen je sportprestaties te verbeteren.

Marianne: 'Mental coaching omvat het trainen van mentale vaardigheden. Mentale vaardigheden zijn onder andere: concentratie, motivatie, omgaan met blessures, zelfspraak, zelfvertrouwen en zelfsturing. Sport kan een prima manier zijn om je eigenwaarde te vergroten, maar als je niet oppast, kan sport ook destructief zijn.

De mate van zelfvertrouwen speelt daarin een belangrijke rol: heb je er te weinig van, dan durf je geen risico’s aan te gaan die juist nodig zijn om meer uit jezelf te halen, om beter te presteren. Die risico’s heb je nodig om grensverleggend bezig te zijn. Heb je voldoende zelfvertrouwen, dan lukt het je wel om risico’s te nemen.  Zelfs als het in het begin fout gaat, stelt zelfvertrouwen je dan ertoe in staat om door te gaan en er zeker van te zijn dat je het uiteindelijk toch gaat redden. Mocht je te veel (vals)zelfvertrouwen hebben – ook dat is mogelijk – dan zul je het niet echt gaan proberen, met als gevolg dat je je niet verder ontwikkelt in je sportprestaties.

Tot eind jaren tachtig werd mental training in Nederland vaak beschouwd als bedoeld voor sporters die mentaal labiel zouden zijn. Niets is minder waar. Evengoed zou beweerd kunnen worden dat techniektraining alleen voor diegene bedoeld is die technisch labiel is, maar daar is nooit discussie over gevoerd. Voor een topprestatie moeten alle noodzakelijke vaardigheden goed getraind zijn, zowel de technische en de tactische als de mentale. De mentale vaardigheden zijn dus wel degelijk te trainen en kunnen uitgeoefend worden in de praktische sportsituatie. De nationale topploegen en de individuele topatleten maken al op grote schaal gebruik van de mogelijkheden van mental training.'

Tip gemist? Lees alle tips van Marianne Timmer terug.

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer