Onze nieuwe helden: nieuwe superfoods
18 november 2014
Neem nog geen afscheid van gojibessen en chiazaden – die zitten nog altijd vol superkrachten. Maar maak wel wat ruimte in je kast voor deze lichting van 10 nieuwe superfoods.
1. Koffiemeel
Onze voorspelling: koffiemeel wordt dé superster van 2015. Meel van koffie klinkt misschien een beetje vreemd, maar let niet op de naam. Koffiemeel smaakt niet naar koffie, maar heeft iets fruitigs. En dat is niet gek, want het meel wordt gemaakt van de zoete vrucht van de koffieplant. In deze vrucht, die lijkt op een grote kers, zitten de koffiebonen voordat ze worden geoogst. Vroeger gooiden de koffieboeren het vruchtvlees na de oogst weg, maar het bezit veel gezonde eigenschappen. Daarom wordt het nu tot meel vermalen. Het gemalen vruchtvlees bevat vijf keer zoveel vezels als normaal meel en bevat 84 procent minder vet dan kokos. Ook zit koffiemeel bomvol eiwitten (meer dan in boerenkool) en ijzer (meer dan in spinazie). Je kunt koffiemeel net zo gebruiken als ander meel, dus ga aan de slag voor supergezonde koffiekoeken. Koffiemeel is nu nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar de producenten in landen als Mexico en Nicaragua verwachten dat het in 2015 op de commerciële markt komt. Kijk voor meer info op www.coffeeflour.com.
Benieuwd naar de 9 andere superfoods die je in 2015 in je kastje moet hebben?
Het hele artikel lees je vanaf pagina 64 in het decembernummer van Santé.
Beeld: Shutterstock