9 workout fabels die je snel moet vergeten
14 april 2023
Zweten is goed voor je, je hebt eiwitshakes nodig voor spierherstel en je moet altijd drinken tijden het sporten. Lees hier de 9 fabels over je workout die je altid hebt geloofd en die je snel moet vergeten.
1. Hoe meer je zweet hoe harder je sport
Zodra je lichaamstemperatuur stijgt, schakelt je lijf in de ‘koelstand’ door middel van zweet. Hierbij spelen ook fitheid en vochtbalans een rol. Ben je fit, dan zal je lichaamstemperatuur niet zo snel stijgen: je conditie is dan goed genoeg om de work-out aan te kunnen, waardoor je niet erg gaat zweten. Terwijl iemand anders tijdens dezelfde oefening in no time flink gaat transpireren. Maar omgekeerd kan ook: een goede zweetproductie kán betekenen dat je juist een betere conditie hebt. Iemand die regelmatig traint, heeft namelijk vaak actievere zweetklieren dan wie nooit sport. En dan verschilt het nog per persoon wie harder zweet. Je genen, je geslacht, je gewicht: het speelt allemaal mee hoeveel jij transpireert tijdens je work-out.
2. Een cardio apparaat meet precies hoeveel calorieën je verbrandt
Het lijkt ideaal: na een half uurtje op de loopband lees je op je scherm precies af hoeveel calorieën je hebt verbrand. Helaas kloppen deze getallen nooit helemaal. De meeste cardioapparaten berekenen namelijk alleen je activiteit, terwijl meer factoren een rol spelen bij je calorieverbranding, zoals je leeftijd, geslacht, lengte en vetpercentage. Onderzoekers van de University of California hebben onderzocht hoeveel calorieën fitnessapparaten er gemiddeld naast zitten. Ze ontdekten dat de loopband gemiddeld 13 procent te hoog inzet, een fiets 7 procent en de crosstrainer maar liefst 42 procent. Na het sporten jezelf belonen met een stuk taart, was al geen goed idee, maar nu dus nog minder. Grote kans dat je dan meer calorieën eet dan je zojuist hebt verbrand.
3. Een eiwit shake na je training is nodig voor spierherstel
Eiwitten zijn onmisbaar om je spieren, organen, zenuwstelsel en bloed gezond te houden. Tijdens het sporten ontstaat een klein beetje spierschade die je door het eten van eiwitten – die het lichaam omzet in aminozuren – weer herstelt. Maar zolang je niet traint als een bodybuilder en uren aan het gewichtheffen bent, is een eiwitshake na het sporten niet nodig. Tenminste, niet als je voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding haalt. Eet je elke dag groenten, kip, vis en/of eieren? Dan kan het eiwitpoeder in de kast blijven. Zorg ervoor dat twintig procent van je voeding eiwitten bevat, dan zit je goed. Gebruik bijvoorbeeld de app MyFitnessPal om bij te houden wat je per dag eet, zodat je precies kunt zien hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Eet je vegan en mis je eiwitten uit dierlijke producten? Dan kan een proteïneshake wél nuttig zijn om voldoende eiwitten op te nemen na het sporten.
4. Je moet altijd drinken tijdens een training
Als je een uurtje gaat sporten, is het niet nodig om tussendoor water te drinken. Dat zit zo: krijgt je lichaam structureel voldoende vocht binnen en drink je tijdens je workout ook nog een flink glas water, dan plas je dat gemiddeld een uur later weer uit. Kom je vocht tekort, dan duurt het veel langer en dat bereik je niet met een flesje water tijdens een training van een uur. Het beste is om elke dag zo’n anderhalve tot twee liter water te drinken, zodat je vochtgehalte altijd, dus ook al vóór een training, op peil is. Natuurlijk kun je gerust tijdens het sporten iets drinken als je dat lekker vindt. En duurt je workout langer dan twee uur, dan is het sowieso slim om tussendoor te drinken.
5. Sporten op een lege maag verhoogt je verbranding
Loop je weleens zonder te hebben ontbeten een rondje hard omdat je denkt dat je zo je vetverbranding meer activeert? Echte wetenschappelijke bewijzen ontbreken: een onderzoek van de Universiteit van Leuven toonde bijvoorbeeld juist geen verschillen aan in vetverbranding tussen de nuchtere groep en de niet-nuchtere groep tijdens het sporten. Bovendien compenseert je lichaam die hogere vetverbranding automatisch door je koolhydraatverbranding op een lager pitje te zetten, waardoor je koolhydraten langzamer verbrandt en je dus nog niet van die suikers afkomt. Eet de volgende keer dus gerust eerst een banaan. Wil je afvallen? Zorg er dan simpelweg voor dat je meer calorieën verbrandt dan je eet.
6. Elke dag sporten maakt je superfit
Meer sporten is niet altijd beter. Topsporters kunnen elke dag gewichten liften en aan cardiotraining doen zonder blessures te krijgen. Maar als gewone sporter vraag je te veel van jezelf wanneer je elke dag traint, omdat je je lichaam vaak niet voldoende tijd geeft om te herstellen. Daarnaast kan elke dag een hoge hartslag zorgen voor rusteloosheid en slecht slapen. Te veel conditietraining zorgt zelfs voor een verhoogd gehalte cortisol in je bloed. Dit stresshormoon geeft doseringen suiker (energie) af aan je lichaam. Die suikers in je bloed verhinderen dat lichaamsvet wordt verbrand, want vet wordt pas verbrand wanneer suikers op zijn. En als cortisol steeds nieuwe suikers afgeeft, sport je dus eigenlijk voor niets.
7. Van crunches krijg je een sixpack
Dat zou leuk zijn! Helaas: het is onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Een crunch kost weinig energie, dus je verbrandt er nauwelijks vet mee. Om vet te verbranden kun je beter een full body work-out doen. Pas als je voldoende vet hebt verbrand, laten je buikspieren zich zien. Met crunches kun je je buik spieren wel sterker maken, maar dit betekent dus niet dat ze ook meteen zichtbaar worden. Als vrouw heb je het sowieso moeilijker dan als man, omdat je lichaam je voortplantingsorganen wil beschermen met een vetlaagje op je buik. En heb je niet de juiste genen (lees: geen bolle buikspieren), dan gaat dat wasbordje er zelfs met een heel laag vetpercentage niet komen.
8. Door op lage intensiteit te trainen val je af
Cardiotraining kan een ware calorieënkiller zijn. Maar hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van je lichaamsgewicht en de trainingsintensiteit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, verbrand je de meeste calorieën niet door op lage intensiteit te trainen, maar juist door intensief te sporten. Je naverbranding duurt dan namelijk langer. Je spieren hebben meer tijd nodig om te herstellen, waardoor je meer calorieën verbruikt. En niet onbelangrijk: door intensief te trainen, word je fitter en sterker dan wanneer je rustig wandelt. Heeft trainen op lage intensiteit dan helemaal geen zin als je wilt afvallen? Jawel, het is voor veel mensen makkelijker vol te houden en dus altijd beter dan helemaal niet sporten.
9. Krachttraining helpt niet bij slanker worden
Geeft de weegschaal na een krachttraining aan dat je zwaarder bent dan daarvoor? Dat kan kloppen. Maar dat betekent niet dat je dikker bent geworden. Vet kan niet veranderen in spieren, zoals weleens wordt beweerd. Spieren en vet zijn namelijk van een heel andere substantie en kunnen niet in elkaars plaats komen. Wat er wel gebeurt als je aan krachttraining doet: het percentage vet in je lichaam slinkt en het percentage spierweefsel wordt vergroot. Je weegt dus misschien wat meer op de weegschaal, maar je zult ook merken dat je kleding losser zit, dat je boven armen minder zwabberen en dat je billen steviger worden. Van krachttraining word je dus wel degelijk slanker en strakker.
Boekentip
Lees ook
De 5 geheimen van slanke mensen
Kun je afvallen door hard te lopen?