Koop jouw healthy lifestyle producten veilig online
18 mei 2021
In deze tijd kun je online shoppen bijna niet meer weg denken. Iedereen kent een site als bol.com wel, zelfs de oudere generatie. En je boodschappen online doen, daar kijkt tegenwoordig ook niemand meer gek van op. Waarschijnlijk koop je ook veel producten online om jouw healthy lifestyle te kunnen leven. Van ingrediënten om jouw favoriete Sante-recepten te maken tot aan beautyproducten die jou nog mooier laten stralen. Wanneer jij online aan het shoppen bent vraag je je dan weleens af of je veilig bent? Wat gebeurt er met jouw gegevens en welke informatie kunnen bedrijven waar jij zaken mee doet zien? Helaas hebben mensen niet altijd de beste intenties. Bedrijven waar jij online je spullen koopt verkopen jouw gegevens vaak door aan derden.
Is jouw privacy goed beschermd?
Wanneer je online winkelt deel je veel persoonlijke gegevens. Dit is natuurlijk ook vaak noodzakelijk. De verkoper moet namelijk weten hoe je heet en waar het product heen moet worden gestuurd. Dit is dan ook niet waar het probleem ligt. Heb je je weleens afgevraagd wat bedrijven verder met jouw gegevens doen? Het komt vaak voor dat jouw persoonlijke gegevens worden doorverkocht aan derde partijen. Ook worden ze geregeld gebruikt voor marketingdoeleinden. Het bedrijf wat dit doet claimt vaak dat ze dit doen om “de dienstverlening te verbeteren” of om “een betere service te kunnen leveren”, maar vaak is hier niet zoveel van waar. Ze willen simpelweg geld verdienen door jouw gegevens te verkopen.
Waar worden je gegevens dan voor gebruikt?
Jouw gegevens worden veel gebruikt voor om jou doelgerichte advertententies te laten zien. Veel van jullie zullen dit herkennen. Je hebt in een blog op Sante iets gelezen over bijvoorbeeld een dode zee shampoo, vervolgens ga je uit nieuwsgierigheid hier op Google naar zoeken. Een dag later zit je op Facebook en opeens krijg je advertenties om dode zee shampoo te kopen.
Op dit soort manieren worden jouw gegevens doorverkocht, en vaak heb je hier zelf nog (zonder dit te weten) toestemming voor gegeven ook! Want zeg nou zelf, heb jij ooit een half uur lang de tijd genomen om algemene voorwaarden of een privacybeleid van een bedrijf te lezen? Waarschijnlijk niet, want niemand heeft hier natuurlijk zin in. Maar wat staat er nou eigenlijk in dit soort juridische documenten? We pakken er voor jou een voorbeeld bij van een bekende webshop die beautyproducten verkoopt, etos.nl.
- “Etos schakelt ook derden partijen zoals Google en Salesforce in voor het analyseren van jouw gegevens en voor het uitvoeren van haar direct marketing en targeted advertisement campagnes.”
- “Daarnaast verzamelt de Facebook pixel gegevens over jouw gebruik van onze website, wat het voor ons mogelijk maakt om jou gerichte advertenties op Facebook te laten zien. Je kunt hier meer over lezen in ons Cookiebeleid.”
Dit zijn zomaar twee voorbeelden die wij woord voor woord hebben gekopieerd uit het privacybeleid van etos.nl. Door zonder na te denken op “Ja” te klikken bij zo een standaard popup over cookies heb je hier dus zelf al toestemming voor gegeven.
Gebruik een VPN om jouw privacy te beschermen
Misschien moet je even schrikken na dit allemaal te hebben gelezen. Maar we zullen je ook meteen vertellen hoe je jezelf kunt beschermen. Heb je weleens van een VPN gehoord? Dit is een Virtueel Persoonlijk Netwerk waarmee jij jezelf online kunt beschermen. Hiermee kun je compleet anoniem en veilig internetten. Elke keer dat jij verbinding maakt met het internet krijg je een IP-adres toegewezen. Door middel van dit adres kunnen websites die jij bezoekt en apps die jij gebruikt jouw locatie zien. Wanneer je via een VPN met het internet verbonden bent dan kunnen websites en apps jouw locatie niet zien. In plaats daarvan zien ze de locatie van jouw VPN-server. Dit kan ergens anders in Nederland zijn, maar deze kun je ook op een ander land zetten. In ieder geval, jouw echte locatie komen ze niet te weten.
Dit is een externe (seo) bijdrage