Een spaarplan maken: hoe pak je dat aan?
19 augustus 2023
Als het aankomt op geld uitgeven, dan liggen er veel verleidingen op de loer. Denk aan het aanschaffen van dure apparaten zoals een nieuwe laptop of televisie, prullaria voor in huis, of regelmatig Thuisbezorgd laten komen.
Het is begrijpelijk dat veel mensen moeite hebben met sparen. Wil je er wel mee beginnen, maar heb je een beetje hulp nodig? Laten we dan samen eens kijken naar hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Wat is een spaarplan?
Sparen is vaak moeilijk als je geen duidelijk doel voor ogen hebt. Als je alleen maar het voornemen hebt om te sparen, blijft het daar vaak bij. Het bereiken van je spaardoelen kost tijd en vereist discipline. Met een spaarplan maak je je spaardoelen duidelijk en bepaal je hoe je ze kunt bereiken.
Stappenplan voor een spaarplan in 2023
Bij het opstellen van een spaarplan is het belangrijk om realistisch te zijn. Als je op dit moment slechts een paar duizend euro op je bankrekening hebt, is het niet realistisch om in 2024 een hele dure nieuwe auto te kunnen kopen. Volg onderstaande stappen en je zult snel een realistisch spaarplan voor 2023 hebben.
Stap 1: Bedenk een spaardoel
Een spaardoel voor 2023 kan van alles zijn, zoals een leuke vakantie, het kopen van een elektrische fiets, of het verduurzamen van je huis. Maak je doel zo specifiek mogelijk. Als je bijvoorbeeld wilt sparen voor een vakantie, zorg er dan voor dat je weet wat je precies wilt en welk budget je daarvoor nodig hebt.
Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere spaardoelen te stellen. Zorg er echter wel voor dat je spaarplan overzichtelijk blijft. Stel bijvoorbeeld één langetermijndoel, zoals het kopen van een auto, en één kortetermijndoel, zoals het kopen van een mooie grote parasol. Vergeet ook niet om in je spaarplan rekening te houden met onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine, stofzuiger, of vaatwasser als de oude kapot gaat.
Stap 2: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
Voordat je weet hoeveel je maandelijks kunt sparen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van je inkomsten en uitgaven. Neem ruim de tijd voor deze stap en maak een overzicht van de belangrijkste kosten en inkomsten van het afgelopen jaar. Via internetbankieren kun je meestal gemakkelijk zien in welke categorie je uitgaven vallen. Maak voor je spaarplan in 2023 een Excel-bestand waarin je het volgende op een rij zet:
Inkomsten
Denk aan je salaris inclusief vakantiegeld en eventuele bonussen. Vergeet ook uitkeringen, toeslagen en alimentatie niet mee te rekenen. Als je bepaalde inkomsten één keer per jaar ontvangt (bijvoorbeeld een dertiende maand), deel deze dan door twaalf, zodat je ze maandelijks in je spaarplan kunt opnemen.
Vaste lasten
Dit zijn de vaste kosten die je elke maand hebt, zoals je hypotheek of huur, verzekeringen, abonnementen en gas, water en elektriciteit.
Huishoudelijke uitgaven
Dit zijn de overige uitgaven die je doet, zoals boodschappen, bezoekjes aan de nagelsalon en de kapper, kosten voor je huisdier en uitgaven voor ontspanning of sport. Deze uitgaven variëren per maand. Je kunt deze allemaal bij elkaar op tellen en delen door 12. Op deze manier krijg je een globaal beeld van wat je gemiddeld per maand uitgeeft en aan wat.
Stap 3: Bepaal hoeveel je kunt sparen
Om te bepalen hoeveel en hoe vaak je kunt sparen, trek je simpelweg je uitgaven af van je inkomsten. Als je spaarsaldo tegenvalt of zelfs negatief is, bekijk dan hoe je kunt besparen. Een goed begin is het kritisch bekijken van je abonnementen, bijvoorbeeld de streamingdiensten. Hoewel het vaak kleine bedragen zijn, kunnen ze samen een aanzienlijke kostenpost vormen. Daarnaast is zelf je lunch meenemen naar het werk goedkoper dan lunchen in de cafetaria om de hoek.
Stap 4: Bepaal wanneer je je spaardoel kunt bereiken
Nu je weet waarvoor je spaart en hoeveel je kunt sparen, is het tijd om te bepalen binnen welke termijn je je spaardoelen wilt bereiken. Deel het spaarbedrag door het maandelijkse bedrag dat je kunt besparen. Zo weet je precies hoeveel maanden je nodig hebt.
Stap 5: Begin met sparen
Natuurlijk is het belangrijk om niet alleen bij een plan te blijven, maar ook daadwerkelijk geld opzij te zetten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe spaarrekening openen. Ook kun je spaarpotjes aanmaken, een functie die bij veel banken beschikbaar is. Daarnaast bieden banken ook vaak de mogelijkheid om een automatische spaaropdracht in te stellen. Er wordt dan bijvoorbeeld op een vaste dag van de maand een bedrag naar een andere rekening overgeboekt. Op deze manier voorkom je dat je het geld ongemerkt toch uitgeeft, want dat zou zonde zijn!
Dit is een partnerbijdrage