Wat is ayurveda?
8 januari 2025
Ayurveda, misschien heb je er weleens van gehoord: een eeuwenoude gezondheidsleer die draait om balans tussen lichaam en geest. Maar wat betekent het precies, en hoe werkt het? We leggen het je uit!
Wat is ayurveda?
Ayurveda is een Indiase holistische gezondheidsleer, die al duizenden jaren oud is. Ze wordt ook weleens de ‘moeder van de geneeswijzen’ genoemd. Het woord ayurveda komt uit het Sanskriet, de klassieke taal van India, en is een combinatie van ‘ayus’ (een lang leven) en ‘veda’ (kennis) en betekent zoiets als de wetenschap voor een lang leven.
Lees ook: ‘Goed voor je voedingspatroon: 10 Ayurvedische tips’
De ayurveda kijkt holistisch naar gezondheid, dus naar fysieke, maar ook naar mentale, emotionele en spirituele aspecten. Het doel is lichaam, geest en ziel in balans te brengen, om zo ziektes te voorkomen of te genezen. De 3 dosha’s (basiskrachten) – vata, pitta en kapha – spelen hierbij een belangrijke rol.
Vata staat voor wind en beweging en past bij de herfst. Kapha staat voor aarde en structuur en hoort bij de winter. Pitta staat voor vuur en transformatie en hoort bij de zomer. En de lente? Die kent een combinatie van pitta en vata. Dosha’s zijn ook in ieder mens te vinden, in een unieke samenstelling. Meestal is één dosha dominant. Je voelt je het best als de dosha’s in balans zijn. Dat heeft onder meer te maken met voeding, rust, lichaamsbeweging en bewustzijn.
Lees ook: ‘Als je het te druk hebt, ben je niet in balans’
Wetenschap van het leven
Veel mensen associëren ayurveda met geneeskrachtige kruiden en alternatieve therapie, maar het omvat veel meer dan dat. Niet voor niets betekent ayurveda letterlijk ‘wetenschap van het leven’. Wijze mensen uit het oude India verkregen hun kennis door diepe meditatie en gaven dit weer mondeling door aan hun leerlingen, nog lang voor er schrift bestond. Zodoende weet niemand hoe oud deze geneeswijze precies is, maar waarschijnlijk gaat het terug naar 3000 tot zelfs 5000 voor Christus.
Lees ook: ‘In balans met Ayurveda’
Beeld: Getty Images
Bron: Sante 7, 2024