Waar is een (nieuwe) hobby goed voor?
13 oktober 2023
Een stuk fietsen op de mountainbike, een boek lezen, tuinieren of potten bakken: hobby’s zijn er in alle soorten en maten. Maar waar zijn ze goed voor? En wat doet het met je wanneer je iets nieuws probeert of een oude hobby weer oppakt?
Een nieuwe hobby
Soms lijken dagen al vol genoeg te zitten. Een nieuwe hobby lijkt daardoor misschien niet handig, of teveel. Maar het blijkt dat een hobby wel degelijk iets toe kan voegen aan je leven. Juist vooral wanneer je te druk lijkt te zijn. Het is dé manier om je scherm even los te laten, je hoofd rust te geven maar ook om een andere kant van jezelf te leren kennen.
Maar waar begin je wanneer je een nieuwe hobby wilt starten? Of een oude weer op wilt pakken? Probeer allereerst verschillende dingen. Zet eventueel zelfs op papier wat je graag zou willen of waar je altijd al van droomde. Bedenk goed of je iets alleen wilt proberen of dat je samen een hobby oppakt. En laat het ‘moeten’ los, kies iets wat je plezier geeft.
Lees ook: 10 leuke hobby’s om jezelf mee bezig te houden
Zelfontwikkeling
Nienke Thurlings is stressdeskundige en sociaal-psycholoog en deelt op haar Instagrampagina @nienkethurlings regelmatig haar kennis en tips. Ze vertelt: “Drie dingen zijn heel belangrijk. Het eerste is dat je een andere kant van jezelf kunt ontdekken tijdens het beoefenen van een hobby. Zeker als je niet doet met het gevoel van moeten, maar nieuwsgierig bent naar het uitproberen van nieuwe dingen. Het is vaak ook een stuk zelfontwikkeling.”
Tijd voor jezelf
“Het tweede punt is belangrijk voor vrouwen. Wanneer je een hobby hebt is het voor heel veel mensen makkelijker om tijd voor jezelf te maken. Vooral als je ergens op gezette tijden moet verschijnen, bijvoorbeeld bij een teamsport of taalles. Statistisch gezien hebben vrouwen een stuk minder tijd voor zichzelf en voelen ze zich vaker overvraagd. Een hobby is een manier om die tijd terug te claimen, terwijl dat natuurlijk niet nodig moet zijn. Weet je nog niet precies wat er bij je past? Blok dan gewoon de tijd in je agenda, geef dit aan bij anderen en ga iets uitproberen totdat je vindt wat je leuk lijkt.”
Goed voor je brein
“Tot slot is het ook fijn voor je brein om hobby’s te hebben. Het is bijvoorbeeld goed om even niet bezig te zijn met je alledaagse beslommeringen. Daardoor verwerk je informatie veel beter en dat maakt je weerbaarder tegen stress. Tijdens het beoefenen van je hobby word je daar helemaal ingezogen. Dat helpt jouw brein om het piekeren tegen te gaan. Je focus ligt op heel iets anders. Vooral bij een creatieve of sportieve hobby heeft het nog een toegevoegde waarde. Dat is dat er andere gebieden in je hersenen gaan werken. Het stimuleert het oplossingsvermogen en bij sport houd het je brein vitaal.”
Bron: Psychologie magazine, Nienke Thurlings
Foto: Unsplash