‘We doen moeite voor elkaar dankzij het latten’
14 september 2018
Samenwonen lijkt nog altijd de norm, merkt journalist Kim (34) in haar omgeving. Maar waarom eigenlijk? Zij en haar vriend latten al bijna drie jaar en vinden dat prima zo.
Mijn vriend en ik zijn net terug van vakantie, maar in de gang staat alleen mijn koffer. Ik draai een wasje met alleen mijn eigen kleren. En vanavond slaap ik in mijn eentje. Als ik de feiten van vandaag op een rij zet, snap ik best dat sommige mensen niets zien in een latrelatie. Maar je kunt het ook anders bekijken: je kunt even helemaal bijkomen op een plek die alleen van jou is, waar je helemaal verantwoordelijk bent voor je eigen spullen en huishouden en waar je dat enorme bed helemaal voor jezelf hebt. Klinkt al een stuk beter, toch?
Vrijheid
Het was niet mijn bedoeling om iemand te ontmoeten die op een uur reisafstand woonde; ik had mijn Tinder-zoekgebied niet voor niets ingesteld op maximaal een kilometer buiten mijn stad. Ik stond er alleen niet bij stil dat die app ook mannen laat zien die ergens anders wonen en die een avond op stap zijn in jouw buurt. Maar dat gebeurde dus – en hij was veel te leuk om te laten lopen. Sindsdien reizen we gezellig een paar keer per week op en neer. Gezellig ja, want we vinden reizen niet erg. Een beetje werken of een boek lezen in de rein en je bent er alweer. We werken allebei in een stad die ongeveer halverwege onze woonplaatsen ligt, dat maakt de reis doordeweeks een stuk korter. En in het weekend zijn we bijna altijd samen. Daarover maken we geen vaste afspraken. De vraag 'morgen bij jou?' is genoeg. Als de ander dan al plannen heeft, is dat prima. Dan zien we elkaar de dag erna wel. Of de dag daarna. Onze relatie is zo gegroeid, maar het latten is in de bijna drie jaar dat we samen zijn ook een bewuste keuze geworden.
Heb jij een latrelatie? Lees deze tips om je lat-relatie te laten werken.
Lees het hele verhaal van Kim in het oktobernummer van Santé. Bestel Santé in de webshop.