Waarom voel je vlinders in je buik als je verliefd bent?
9 juli 2024
Heb je je ooit afgevraagd waarom je juist in je buik voelt dat je verliefd bent?
Gert ter Horst is hoogleraar neurobiologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en deed, met behulp van MRI, onderzoek naar verliefdheid en liefdesverdriet. Aan Santé legt hij uit waarom je vlinders in je buik voelt.
Gert ter Horst: “Onderzoek naar verliefdheid fascineert mensen, want: wat gebeurt er dan in het brein? Bij verliefdheid zien we in de hersenen een verhoogde activiteit van systemen die van belang zijn voor onze emoties. Kijken we naar de neurotransmitters die daarbij een rol spelen, dan komen we uit op dopamine, een beloningshormoon.”
VERLIEFDHEID GEEFT STRESS
“Wat veel mensen vergeten, is dat verliefdheid een enorm stressor is, zeker aan het begin. Je weet natuurlijk niet of het verliefde gevoel wederzijds is en die onzekerheid geeft stress. Zodra de verliefdheid overgaat in houden van, neemt de stress meestal af. Stress heeft fysieke effecten: je cortisolspiegel gaat omhoog en je lichaam produceert veel adrenaline, wat je bloeddruk en hartfunctie omhoog jaagt. Adrenaline zou een rol spelen bij het ontstaan van vlinders in je buik.
Die heeft invloed op je bloedvaten en zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt dan opneemt. Daardoor is het ook moeilijker om te eten bij stress. Adrenaline zou de bloedtoevoer naar je maag wat afknijpen, waardoor je een vreemd gevoel in je buik hebt, de zogenoemde vlinders. Dat je weinig honger hebt als je verliefd bent, heeft daar vermoedelijk iets mee te maken.”
KRIEBELS IN JE HERSENEN
“Wat ook bijzonder is: de netwerken in de hersenen die onze emoties regelen, regelen ook onze voedselopname. We noemen dat het limbische systeem, dat onder invloed staat van dopamine. Ik vermoed dat een combinatie van hoge dopamine
in de hersenen en veel adrenaline die de bloedtoevoer naar je maag afknijpt, het gevoel veroorzaakt dat wij vlinders in de buik noemen. We zien het hoofd vaak los van de rest van het lichaam, maar dat is helemaal niet zo, het is een geïntegreerd geheel.
Processen die in de darmen plaatsvinden, worden gesignaleerd in het brein, die daar vervolgens wat mee doet. Als het brein onder invloed is van een factor als verliefdheid, kan een rare vorm van sensatie optreden, zoals kriebels in de buik.
Je voelt ze alleen niet in je buik, maar in je hersenen. Vergelijk het met een hamer die op je vingers slaat: je hebt wel pijn aan je vingers, maar het gevoel zit in je hoofd.”
Beeld Getty IMages
Tekst Sante