huidhonger

Seksuoloog Jolien: ‘Huidhonger’

Psycholoog en seksuoloog Jolien Spoelstra heeft deze keer een cliënt tegenover zich die last heeft van een huidaandoening en daardoor moeite heeft om te worden aangeraakt…

“Ik weet me gewoon geen raad”, verzucht ze als ze tegenover me zit. “Intimiteit en seks zijn altijd heel belangrijk voor me geweest. M’n lief dicht bij me voelen, huid op huid… Maar op het moment dat mijn huid kapotging, viel ook mijn verlangen om aangeraakt te worden aan stukken. Mijn vriend wil heus nog wel, maar ik voel me niet sexy.”

Lees ook:Weetjes over je huid

Huidaandoening

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van een huidaandoening. Bij veel van die mensen beïnvloedt dit hun seksleven: van de mensen met atopisch eczeem en psoriasis blijkt zelfs meer dan de helft problemen in de slaapkamer te hebben! Eigenlijk wel logisch, want je huid bedekt je hele lichaam. Het is hét orgaan waarmee je voelt, waarmee je een ander kunt raken en geraakt kunt worden. Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar je huid is essentieel voor intimiteit en seks.

Onzeker

Mensen met een huidziekte voelen zich vaak minder aantrekkelijk. Ze zijn onzeker over hun uiterlijk en hebben daardoor moeite met contact maken. Ook pijn, een branderig gevoel of jeuk kunnen problemen in bed veroorzaken. Als je niet lekker in je vel zit, word je minder graag aangeraakt en neemt de zin in seks soms af. En dat terwijl lichamelijk contact zó belangrijk is. Mensen kunnen niet zonder. Of het nu om een liefdevolle omhelzing gaat of om spetterende seks, aangeraakt worden zorgt ervoor dat je je veilig voelt en verbonden met anderen. Hierdoor krijgt je immuunsysteem een boost en voel je je ontspannen. Je straalt meer zelfvertrouwen uit en staat open voor contact. En dat maakt je weer woest aantrekkelijk.

Open kaart

Praten over seks is niet altijd makkelijk. Maar de vrouw die tegenover mij zit, heeft dat na lang twijfelen toch gedurfd en open kaart gespeeld. Ze vertelde haar dermatoloog over de invloed van haar huidaandoening op haar seksleven, en hoe erg ze dat vond. En nu zit ze hier bij mij. Met oefeningen help ik haar een positiever lichaamsbeeld te ontwikkelen. Zo leert ze stap voor stap haar huidziekte te accepteren en ziet ze weer hoe prachtig ze is. Door open gesprekken te voeren met haar vriend, merkt ze dat hij haar nog net zo sexy vindt als voorheen. Langzaamaan durft ze zich weer aan hem te laten zien.

Openstellen

“Het klinkt gek, maar ik voel me weer heel”, vertrouwt ze me toe. Zo zie je maar. Iedereen heeft aanraking nodig, en mensen met een huidaandoening zéker. Dus stel je open en laat je raken.

Kijk voor meer informatie over de praktijk van Jolien op Moveformotion.nl.

Heb je een vraag aan Jolien over je seksleven of je relatie? Mail naar webredactie@sante.nl.

Gerelateerde artikelen