Libido

Q&A: hoe werkt je libido?

Wat is dat nou precies: je libido? En hoe werkt het precies? We vroegen het aan Ingeborg Timmerman, psychotherapeut en seksuoloog bij het Seksuologisch Expertisecentrum Haarlem en Helder Coach Collectief.

Ingeborg Timmerman: “Je seksuele systeem kan op elk moment aangezet worden door iets wat je denkt, voelt, ziet of ruikt. Je bloed gaat richting je geslachtsorgaan en zodra je dat waarneemt, krijg je een opgewonden gevoel. In de volksmond wordt dit systeem ook wel ‘libido’ genoemd. De laatste jaren is er over deze term veel discussie, omdat de suggestie wordt gewekt dat mensen van nature een hoog óf laag libido hebben. Dat is een misverstand. Het hangt ervan af hoe snel je seksuele prikkels opmerkt. Veel mensen zien het libido als iets wat vaststaat, maar het heeft dus alles te maken met je bewustzijn. We worden de hele dag geprikkeld door films, muziek of een aanraking. Vaak merk je dat niet eens op, omdat je met andere dingen bezig bent. In een andere context, bijvoorbeeld als je op de dansvloer staat, voel je zo’n prikkel wel.”

Lees ook:Een simpele boost voor je libido

Prikkels opmerken

“Of je seksuele prikkels opmerkt, wordt deels bepaald door je hormonen. Over het algemeen hebben mannen vaker zin in seks, omdat ze veel testosteron in hun lichaam hebben. Een erectie vertalen ze meestal in: ik heb zin in seks. Bij vrouwen werkt het anders: de doorbloeding van je vagina gaat niet altijd hand in hand met een seksueel verlangen.

Uit balans

Als seksuoloog spreek ik veel vrouwen die uit balans zijn. Ze zijn extreem georganiseerd, perfectionistisch of kritisch, en leven overdag in de vijfde versnelling. Eenmaal thuis schakelen ze helemaal terug naar de eerste versnelling. Dan hebben ze nergens meer zin in en voelen ze zich leeg. Deze levensstijl werkt in de hand dat je seksuele prikkels niet meer opmerkt. Overdag zie je seks als iets wat ongemakkelijk getimed is en aan het eind van de dag is het iets wat óók nog moet gebeuren. Dat verklaart waarom mensen in het weekend of op vakantie meestal wél zin hebben in seks.”

Bron: Santé september 2019, tekst: Maike Abma

Gerelateerde artikelen