7 manieren om met meer aandacht te leven
12 juni 2024
Ben jij in gedachten altijd ergens anders? Doe je vaak 10 dingen tegelijk? Dan helpen deze simpele manieren je om wat meer in het moment te leven – word je rustiger en gelukkiger van.
Neurowetenschappers David Strayer en Jason Watson van de University of Utah deden onderzoek naar multitasken. Zij ontdekten dat ons brein niet gemaakt is om van alles tegelijk te doen. We kunnen onze volledige aandacht slechts op één ding tegelijk richten. Mensen die vaak dingen tegelijk doen, kunnen zich minder goed concentreren, zijn sneller afgeleid, kunnen minder goed redeneren, zijn minder precies en onthouden minder details van de dingen waar ze zo druk mee waren.
1. Adem bewust
Iedereen ademt, maar vaak zonder aandacht te besteden aan de manier waarop. Als je gespannen bent, adem je kort en minder diep in via je borst. Hierdoor krijg je een haastig gevoel. Als je je aandacht bewust richt op je ademhaling, ga je vanzelf over op een diepe, rustigere buikademhaling. Dit heeft effect op je geest, omdat je lichaam dan ontspannen raakt en je stressniveau daalt. Tip: stel als reminder ‘Adem!’ in als wachtwoord van je (werk)pc.
2. Douche met al je zintuigen
Veel mensen zijn een meester in het onbewust combineren van standaard bezigheden. Op het toilet even door je Insta scrollen of tijdens het tandenpoetsen vast een boodschappenlijstje bedenken. Probeer je gedachten eens bij één bezigheid te houden. Richt je bij je volgende douche bijvoorbeeld alleen maar op het douchen zelf. Voel hoe het warme water over je rug loopt. Ruik aan je shampoo voordat je je haar ermee insmeert en ga na hoe zacht je haren na afloop zijn. Door je gedachten niet te laten afdwalen, zul je merken dat je je volledig ontspannen voelt.
3. Zet een alarm
Boeddhistische monniken maken bij sommige meditaties gebruik van een bel. Zo brengen ze afgedwaalde meditatieleerlingen terug in de modus waarin ze aan niets denken. Jij kunt ook gebruikmaken van zo’n geheugensteuntje: zet een alarm en laat alles vallen zodra de wekker gaat. Weersta de drang om je telefoon te pakken en besef dat je even helemaal niets mag doen. Kijk naar de mensen in je buurt en let op de geluiden die je hoort. Zo maak je eens echt mee wat er om je heen gebeurt.
Lees ook: Waarom je eens zou moeten wandelen in complete stilte
4. Luister
Ben je in gesprek met iemand, luister dan écht naar wat er wordt verteld. Concentreer je op het stemgeluid van de ander en zeg zelf zo weinig mogelijk. Dwalen je gedachten af? Breng je aandacht dan terug naar het stemgeluid. Laat de ander uitpraten en weersta de drang om door het verhaal te kletsen met een weerwoord, mening of een persoonlijke anekdote. Daag jezelf uit om pas mee te praten als er een stilte is gevallen. Het is fijn om de aandacht bij een ander te leggen en iemand te zien zoals hij of zij is, zonder dat je hem beïnvloedt met je eigen mening.
5. Van rechts naar links
Als je de voordeur altijd met rechts dichttrekt of je de vaatwasser standaard met je linkerheup dichtduwt, gaat alles op de automatische piloot. Zodra je ’t jezelf wat moeilijker maakt door een beweging te maken die je lichaam niet verwacht, denk je vanzelf bewuster na over de handeling die je uitvoert. Probeer je lippen de volgende keer dus eens te stiften met de hand die je nooit gebruikt. Volgens wetenschappers wordt je brein tijdens het doen van ‘iets nieuws’ gestimuleerd om een gelukzalig gevoel af te geven.
6. Sport met gevoel
Sta jij elke week in de sportschool of loop je rondjes in het park? Grote kans dat je eigenlijk helemaal niet bewust met je work-out bezig bent, maar dat je je alleen maar haast om het sporten achter de rug te hebben. Houd je aandacht de volgende keer volledig bij je lichaam. Focus op je ademhaling en je bewegingen. Voel elke aanraking met de grond. Door je bewust te zijn van wat je doet, voer je bewegingen niet alleen beter uit, je bent ook écht bezig met sporten. Hierdoor denk je niet onbewust aan andere zaken, zoals problemen op je werk of de taken die je nog moet doen.
7. Proef wat je eet
Zet tijdens het eten de televisie uit, leg alle apparaten weg en focus volledig op je maaltijd. Bekijk het stuk kip en de salade die voor je liggen en ruik er eerst aan. Snijd dan een stukje van het vlees af en neem een hap. Wat proef je? Hoe voelt het hapje in je mond? Kauw langzaam en slik rustig door. Neem hierna een volgende hap en probeer al deze stappen te herhalen. Zo geniet je meer van je maaltijd én krijgt je lichaam eerder het signaal van je hersenen dat je genoeg hebt gegeten. Onderzoek toont aan dat je met bewust eten elke dag tot wel 300 calorieën minder binnenkrijgt, dan wanneer je eten combineert met een andere activiteit, zoals tv kijken of werken.
Tip van de redactie
Psychiater Marian Rojas Estapé presenteert hét boek voor een gelukkig leven. Wil jij gelukkiger worden? Train je brein. Ervaar minder stress en negatieve gedachten, word optimistischer en verbeter je emotionele intelligentie en assertiviteit. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Gelukkiger leven kun je leren
TEKST LOES VAN DE MOSSELAAR
BEELD GETTY IMAGES