5 Waardevolle Tips Om Meer Zelfvertrouwen Te Krijgen

5 waardevolle tips voor meer zelfvertrouwen

Onzeker zijn we allemaal weleens. Maar houdt het je tegen om vrij te leven en te doen wat je wilt? Dan is het tijd om je zelfvertrouwen op te poetsen en dat doe je met deze 5 tips.

Hoe kun je meer zelfvertrouwen krijgen? En wat is een goed zelfvertrouwen eigenlijk? Waarom hebben sommige mensen zo weinig zelfvertrouwen? En kun je iets doen aan een negatief zelfbeeld? Met deze 5 tips van Santé krijg je hopelijk weer een positief zelfbeeld. Of in ieder geval een realistisch zelfbeeld.

1. Richt je op positieve dingen

Focus op de kwaliteiten die je al hebt en waar je trots op mag zijn. Zoals mooie ogen, lieve vrienden, spontaniteit, daad- kracht. Bewezen effectief: maak een lijstje van alles waar je dankbaar voor bent en waar je blij van wordt. Door meer van deze leuke dingen te integreren in het dagelijks leven, krijg je meer energie en dat helpt je meer zelfvertrouwen te creëren. Dat helpt om negatieve gedachten tegen te gaan.

Hoe Krijg Je Meer Zelfvertouwen positief zelfbeeld
Hoe Krijg Je Meer Zelfvertouwen

2. Laag zelfbeeld verbeteren

Probeer jezelf niet zo afhankelijk te maken van dingen buiten jezelf om – zoals liefde van een partner, materie of die leiding- gevende functie. Want hecht je daar minder waarde aan, dan wordt de angst om het te verliezen vanzelf kleiner. Heel bevrijdend! Wanneer je jezelf accepteert en beseft dat het goed is zoals het is, met al het leuke en het minder leuke, is al het andere gewoon een fijne aanvulling. Dat helpt om een laag zelfbeeld te verbeteren.

3. Accepteer dat je iets spannend vindt

Iedereen heeft dingen in zijn leven die hij eng vindt om te doen. De sleutel is om je dit te realiseren: je bent niet de enige! Je ervaart angst, maar dat gevoel kun je veranderen. Vind je het bijvoorbeeld lastig om te spreken voor publiek? Het helpt om je voor te stellen dat de aanwezigen tekenfilmfiguren zijn. Een andere truc is focussen op een punt achter in de ruimte in plaats van de gezichten in het publiek. Denk terug aan een moment in je leven waarop je je zelfverzekerd voelde en haal dat beeld plus het bijbehorende gevoel terug vlak voor je gaat spreken.

Wat Is Een Goed Zelfvertrouwen positief zelfbeeld
Accepteer dat je iets spannend vindt

Lees ook: 11 redenen om vaker gemberthee te drinken

4. Durf imperfect te zijn

Een disfunctioneel zelfbeeld kan je onzeker maken. Niet volmaakt willen zijn geeft zelfvertrouwen. Brené Brown, onderzoeker en auteur van De moed van imperfectie en De Kracht van kwetsbaarheid: ‘Je moet durven loslaten wie je denkt te moeten zijn, om te zijn wie je echt bent.’ Van jezelf houden met al je perfecte en imperfecte kanten. Wat je doet, kan mislukken – en dat is niet erg, want jij kunt niet mislukken.

Lees ook: Dit is goed voor je mentale gezondheid

5. Buig zelfkritiek en negatieve gedachten om

Weinig zelfvertrouwen en een gebrek aan eigenwaarde kan voortkomen uit je jeugd. Het zelfbeeld van jongeren is soms laag. Als kind kun je simpelweg nog niet relativeren, dus alles wat je toen meemaakte of wat iemand ooit tegen je zei, was de ‘waarheid’. Had je moeder even geen tijd voor je, vonden je klasgenootjes je niet lief? Voor een kind voelt dit onveilig. Het leven zit er helaas vol mee, daarom heeft iedereen hier in meer of mindere mate last van – zelfs als je een gelukkige jeugd hebt gehad. Therapie is niet (voor iedereen) nodig, maar je hier meer bewust van zijn, helpt wel je zelfvertrouwen op te krikken. Want de stemmen uit het verleden zijn nu die kritische stemmen in je eigen hoofd geworden. Misschien ken je ze wel: ‘die collega is veel creatiever dan ik’ of ik haat mijn love handles’. Hoor ze bewust aan en spreek ze tegen door er iets positiefs van jezelf tegenover te zetten. Zo bouw je stap voor stap meer eigenwaarde op en krijg je meer compassie voor jezelf. Geen positief zelfbeeld als kind? Dat betekent niet dat je dat je leven met je mee hoeft te dragen. Je kunt de cirkel doorbreken.

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

Tip van de redactie voor een positief zelfbeeld

Of je glas nu half vol of altijd half leeg is, iedereen kan wel wat positiviteit in zijn leven kan gebruiken. Mensen die positief in het leven staan zijn gezonder, hebben minder stress en kunnen moeilijke situaties beter aan. Positiviteit is dus aan te leren en ook nog in de goede zin besmettelijk voor je omgeving! De kracht van positief denken zit boordevol tips, voorbeelden en affirmaties en het is de ideale start voor iedereen die negatieve gevoelens wil leren omzetten in positieve! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Fiona Huisman