Kinderboekenweek 2024 : de leukste kinderboeken met dieren
4 oktober 2024
Het is kinderboekenweek. En ook nog dierendag. Daarom hier de leukste kinderboeken met dieren in de hoofdrol.
Activiteiten voor Kinderboekenweek
Deze week is de Kinderboekenweek begonnen. Het thema is Lekker eigenwijs. Maar het is ook dierendag. Daarom een paar leuke kinderboeken met eigenwijze dieren in de hoofdrol.
In Geheim agent hond van Manon Sikkel krijgen geheim agent oma en haar kleinzoon Max er een wel heel bijzonder hulpje bij: een speurhond! In Manon Sikkels razend populaire serie verschenen ook: Geheim agent oma, Geheim agent oma De grote goudroof, Geheim agent opa, Geheim agent Max en Geheim agent juf. De boeken met vrolijke zwart-witillustraties van Katrien Holland zijn los van elkaar te lezen. Geheim agent oma krijgt een nieuw hulpje: geheim agent hond. Hij kan supergoed speuren, laat geen windjes, begraaft zijn eigen hondenpoep, heeft een zelfreinigende vacht en kan zich uitstekend vermommen. Max kan niet wachten tot hij komt! Maar door een vergissing wordt de verkeerde hond bezorgd: Loulou Castagnette. Ze maakt met iedereen vrienden, raakt vaak verdwaald en ligt graag op haar rug in de zon te luieren. Maar wanneer oma wordt ontvoerd, komt Loulou in actie.
Lotte Stegeman en Mark Janssen (ill.), bekend van Ik voel ik voel wat jij niet ziet, duiken in Slimmer dan je denkt opnieuw in het hoofd van dieren. Deze keer gaat het niet over emoties bij dieren, maar over hoe slim ze zijn. Frans de Waal schreef het voorwoord bij dit wonderschone, grappige en ontroerende boek.
Mensen roepen altijd dat wij de slimste soort op aarde zijn. Maar het is maar net wat je onder intelligent verstaat. Een bidsprinkhaan, koekoekshommel en coyote zijn slim op heel andere manieren. Een hermelijn kan maar beter uitblinken in dansen, en een zoutwaterkrokodil in de weg naar huis vinden. In Slimmer dan je denkt zaait een hele stoet dierlijke uitblinkers twijfel over wat intelligent nou eigenlijk betekent.
Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.
De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf. En dat is niet kinderachtig, maar dierachtig leuk. En extra mooi door de fantastische illustraties van Annemarie van Haeringen.
Hallo, ik ben de regenworm en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.
Anaconda’s wonen in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn familie van de boa constrictor. Ze zijn groenachtig bruin met donkere vlekken op hun vel. Ze hebben geen vijanden want ze kunnen iedereen aan. Echt kicken vind ik dat. Wij wormen hebben zoveel vijanden, maar anaconda’s zijn te sterk voor iedereen. Hun naam betekent olifantendoder. Nou, dan weet je het wel.
In Ophef in het oude China, het vijfde deel in de Julius Zebra-serie van Gary Northfield, treedt de zebragladiator in de voetsporen van Marco Polo. Eerder verschenen in deze supergrappige graphic-novelserie: Rollebollen met de Romeinen, Bonje met de Britten, Ellende met de Egyptenaren en Gedonder met de Grieken. De boeken zijn los van elkaar te lezen. Julius en zijn makkers hebben hun missie voor Herakles met succes voltooid en reizen nu af naar het oude Chinese rijk. Hun doel: het geheim van het maken van zijde ontdekken. Makkie, toch? Wat kan er nou misgaan als ze zich als een gigantische draak moeten verkleden, een woest potje voetbal bij de Chinese Muur moeten spelen en het tegen een beruchte martial art-meester moeten opnemen? Om niet te spreken van hun geniale plan om Milus de leeuw als vlieger te vermommen om zijderupsen te stelen…
Lees ook: de 5 mooiste kinderboeken voor volwassenen
Tekst Manon Daelmans
Beeld Getty Images