Zo voorkom of verhelp je een jetlag
2 september 2023
Of je nu op vakantie bent of voor je werk op pad moet, een jetlag kan het begin van je reis flink op z´n kop zetten. Zo word je snel weer fit.
Ga je lekker op een verre reis, krijg je er een jetlag bij cadeau. Balen! Een jetlag ontstaat meestal bij een verandering van twee of meer tijdzones. Je lichaam moet wennen aan een nieuw slaap-waakritme en dat kan gepaard gaan met symptomen als vermoeidheid overdag, slapeloosheid, last van je darmen, concentratieproblemen misselijkheid of gewoon een algeheel onwel gevoel. Niet echt een gezellig begin van je reis. Hoewel je een jetlag niet altijd kunt voorkomen, zijn er dingen die je kunt doen om ‘m te verminderen en je interne klok een handje te helpen.
Werk met het licht
Je biologische klok, ofwel je circadiaanse ritme, is afgestemd op 24 uur. Een van de belangrijkste invloeden hierop is daglicht. Dat komt omdat licht de afgifte van het slaaphormoon melatonine reguleert. Wanneer je jezelf blootstelt aan fel (zon)licht heeft dus invloed op je slaap-waakritme. Blootstelling aan licht in de avond verschuift je ritme naar een later tijdstip; in de ochtend juist naar een vroeger tijdstip. Zoek van tevoren op wat dit betekent voor jouw reis.
Neem genoeg rust vóór je reis
Gehaast, gestrest en moe op reis gaan, is vragen om problemen. Zorg ervoor dat je geen slaaptekort hebt opgebouwd vóór je reis. Je zult dan sneller herstellen van je jetlag. Je kunt zelfs je ritme al aanpassen voordat je vertrekt. Als je naar het oosten reist, ga dan een aantal dagen voor je vertrek steeds een uur eerder naar bed. Draai het om als je naar het westen reist: ga steeds een uur later naar bed. Pas hier ook je eetmomenten op aan.
Pas je aan aan het ritme van je bestemming
Zet je klok op de tijd van je bestemming vóór je vertrekt en houd bij aankomst meteen het dagritme aan van deze plek. Ga dus pas naar bed als het ook daadwerkelijk avond is neem je maaltijden op de gezette lokale tijden. Ook in het vliegtuig kun je al beginnen met aanpassen: probeer te slapen als het nacht is op je eindbestemming en blijf wakker als het dag is.
Vermijd alcohol, cafeïne en slaapmiddelen
Het kan verleidelijk zijn; je ritme een handje helpen met stimulerende of relaxerende middelen. Helaas, dit is maar schijn. Alcohol, cafeïne en slaapmiddelen verstoren je natuurlijke ritme juist meer. Zorgt er liever voor dat je lichte maaltijden eet, veel water drinkt en hooguit melatonine neemt als het avond is op je bestemming.