Suikerverslaving

Zo kom je van je suikerverslaving af

Na een jarenlange suikerverslaving lukt het de Amerikaanse Molly Carmel eindelijk om af te kicken. Santé sprak haar en vroeg haar naar haar ervaringen.

Molly Carmel (44) is verslavingsspecialist en oprichter van The Beacon, een centrum voor voedings- en gedragsverandering in New York. Ze schreef een boek over haar suikerverslaving, inclusief stappenplan om er vanaf te komen.

Lees ook: 5 redenen waarom het niet lukt een dieet vol te houden

Wat was jouw relatie met suiker?

“Als kind was ik al te zwaar. Ik verloor mijn vader toen ik drie was en toen ik dat gemis begon te voelen, werd eten mijn troost, iets waarop ik kon terugvallen. Natuurlijk werd ik snel dikker en op mijn zevende volgde ik mijn eerste dieet.
In de twintig jaren die volgden worstelde ik met mijn voeding en gewicht. Op mijn dieptepunt woog ik 147 kilo. Ik voelde me depressief, het was alsof eten me in zijn macht had. Ik zat helemaal vast in een negatieve cirkel van lijnen, mislukte diëten en weer naar suiker grijpen om me beter te voelen.”

Te Veel Suiker Eten

Hoe doorbrak je die cirkel?

“Rond mijn dertigste ging ik aan de slag als verslavingsspecialist. Direct herkende ik mijn eigen gedrag bij mijn patiënten: ik was gewoon verslaafd! Door suiker mislukten mijn pogingen om af te vallen steeds weer, waardoor ik me ellendig voelde en schaamde.
In die tijd las ik het boek van dokter Robert Lustig over de gevaren van suiker. Ook raakte ik geïnteresseerd in het paleo- dieet, waarbij je vooral vlees, vis, groente, fruit en noten eet, en geen suiker of ander bewerkt voedsel. Dit alles inspireerde me om suiker voortaan helemaal te schrappen.”

En dat lukte?

“De eerste weken kreeg ik zweetaanvallen, was ik chagrijnig en had ik een onbedwingbare trek en nul energie, pure afkick- verschijnselen. Als verslavingsspecialist wist ik natuurlijk wat er met me gebeurde. Ik raakte er toen van overtuigd dat mijn hang naar suiker niet onschuldig is, maar een échte verslaving. De beslissing om voorgoed met suiker te stoppen, is een van de beste die ik ooit heb genomen.”

suikermaxdag

Op welke manier heeft het je leven veranderd?

“Ik heb de controle weer terug en voel me geen slaaf meer van suiker. Na die eerste lastige weken verdween mijn behoefte aan zoet volledig. Ook voelde ik me na een maaltijd zonder suiker veel langer verzadigd, dus had ik niet zo snel weer trek. Ik viel af, maar het belangrijkste was dat ik dat gewicht er nu ook af kon houden. Daardoor verdwenen ook de gevoelens van schaamte en de teleur- stelling in mezelf. Nu is het mijn missie om andere mensen te helpen een gezondere relatie met eten te ontwikkelen.”

Hoe doe je dat?

“We hebben allemaal een andere relatie met suiker. De een is een dwangmatige eter, de ander een emotie-eter. Zodra je jouw relatie begrijpt, kun je hem veranderen. In mijn boek staat een quiz die je helpt om jouw relatie met voeding en suiker te ontcijferen. En verder: leg de lat niet te hoog. Kleine stapjes houd je makkelijker vol en geven je veel sneller een goed gevoel. Ik nam me bijvoorbeeld elke dag voor: vandaag ga ik geen suiker eten. Ik zei bewust niet: de hele week niet of de hele maand niet. Maar omdat het zo goed ging, werd die ene dag vanzelf tien dagen, en zestig dagen, en tot op de dag van vandaag eet ik nog steeds geen suiker.”

te veel suiker

Wat is de eerste stap als je wilt stoppen met suiker?

“Eigenlijk heeft de eerste stap niks met eten te maken. Het gaat erom dat je een ‘heilige belofte’ maakt aan jezelf: de belofte dat je volhoudt – óók wanneer het even moeilijk is. Als je altijd wegloopt zodra het lastig wordt, houd je een ongezonde relatie met eten in stand. Je gaat geloven dat je het niet kunt en dat het nooit zal lukken je leefstijl om te gooien. Vastberadenheid is dus belangrijk. Verwacht ook niet dat het meteen perfect gaat. Lukt het een keer niet, gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Laat je hang naar perfectie het niet voor je verpesten.”

Lees ook: zo ga je vaker naar de sportschool

Boekentip

In dit boek deelt voormalig radiomaker Patrick Kicken zijn zoektocht naar rust na meerdere burn-outs. Hij interviewde voor zijn podcast ‘Leven zonder stress’ experts zoals Byron Katie en Eckhart Tolle. Ontdek zijn inzichten over geluk, liefde, zelfvertrouwen en meer, voortkomend uit deze diepgaande gesprekken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MARA RUIJTER

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé