Rijles

Zo kom je van je rij-angst af

Naar schatting durven een half tot één miljoen Nederlanders ondanks dat ze een rijbewijs hebben de weg niet meer op. De Santé rij-instructeur geeft tips.

 

Rij-angst kan ontstaan nadat je bijvoorbeeld een ongeluk of bijna-ongeluk hebt meegemaakt. Maar het kan ook geleidelijk ontstaan. Een van de grootste misvattingen bij mensen die bang zijn om te rijden is dat ze denken dat ze niet kunnen rijden. Dat is een groot misverstand.

Angststoornissen

Rij-angst is vergelijkbaar met andere angststoornissen. Bij sommige mensen gaat het ook samen met een andere angststoornis. Denk aan hoogtevrees of claustrofobie. Mensen die niet durven te rijden zijn bang voor ongelukken en botsingen. Of ze vinden hardrijden eng en halen zich tijdens het rijden allerlei enge gedachten in het hoofd. Dat doet ze besluiten om niet meer te rijden en hoe minder je de weg op gaat, hoe groter de rij-angst wordt.

Hoe overwin je rijangst?

De beste manier om over je rijangst heen te komen is wat psychologen exposure noemen. Daarvoor moet je dus echt in de auto en de weg op. Een voorbeeld: als je denkt aan frontale botsingen, voetgangers scheppen, de macht over het stuur verliezen zul je merken dat je meer adrenaline aanmaakt, gespannen wordt en nog banger bent. Let daarom op je ademhaling en zeg tegen vervang elke nare gedachte die in je opkomt met een mooie herinnering. Je kunt ook rustgevende muziek opzetten of een mantra herhalen, zoals: ik ben rustig, alles gaat goed. Meer oefeningen vind je hier.

Extra rijles

Je kunt bij de ANWB ook als je al een rijbewijs hebt extra rijlessen nemen. Ze zorgen voor de volledige begeleiding om je rijangst onder controle te krijgen. Vraag naar de ANWB RijZeker-training. Deze training begint met een persoonlijk intakegesprek, waarin je zegt wat je van de instructeur verwacht.

Beeld: GettyImages

BESTEL HIER