zo gezond is avocado

Zo gezond is avocado

Je leest het iedere keer weer: avocado’s zijn gezond, maar wat maakt de avocado zo gezond? Santé zocht het voor je uit.

Avocado’s bevatten voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals oliezuur. Deze vetten zijn gunstig voor het hart en kunnen helpen het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) te verlagen en het HDL-cholesterol (goede cholesterol) te verhogen. Maar avocado’s zitten ook vol gezonde vitamines, mineralen en vezels.

Deze gezonde voedingsstoffen zitten in avocado’s:

Onverzadigd vetten: Gezonde vetten zoals omega 9, die je cholesterol in balans houden.
Vezels: Belangrijke stoffen voor de spijsvertering. Ze geven een verzadigd gevoel.
Vitamines: De avocado bevat vitamine A, C, D, E, K en B.
Carotenoïden: Kleurstoffen die voedingsstoffen opnemen en de werking van het immuunsysteem stimuleren.
Foliumzuur: Vitamine B11, deze heeft het lichaam nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
Mineralen: Een avocado bevat drie keer meer mineralen (koper, kalium, ijzer, magnesium, fosfor en zink) dan vers fruit.
Koolhydraten: Voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.
Eiwitten: Avocado’s bevatten alle achttien essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam.

Vezels in avocado

4 Manieren Om Een Halve Avocado Te Bewaren

Avocado’s zijn rijk aan voedingsvezels, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering. Vezels kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van een verzadigd gevoel, wat gewichtsbeheersing kan ondersteunen.

Antioxidanten – zo gezond is avocado

Avocado’s bevatten antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine (die namen hoef je niet te onthouden uiteraard), die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen en kunnen helpen beschermen tegen leeftijdsgebonden oogaandoeningen.

Kalium

Kalium, dat in overvloed aanwezig is in avocado’s, helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Het handhaven van een gezonde bloeddruk is cruciaal voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Lees ook: 4 manieren om een halve avocado te bewaren

Tip van de redactie

Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst in haar boek Karola’s Kitchen: het kookboek dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

Karolien Olaerts