Wist je dit al over je weerstand?
13 februari 2023
Er zijn heel veel leuke weetjes over je weerstand. Want wist je bijvoorbeeld dat je weerstand een soort van geheugen én een gewicht heeft?
Vaak verkouden
Heb je het idee dat je weerstand je in de steek laat omdat je vaak verkouden bent? Geef je weerstand een boost met extra fruit. Onderzoek bewijst dat voldoende vitamine C-inname de kans op een infectie aan de bovenste luchtwegen halveert.
Lees ook: ‘Weerstand uit een potje‘
Gewicht
Als je je immuunsysteem zou wegen, is het maar liefst 10 procent van je totale lichaamsgewicht.
Verkoudheidsvirussen
Er bestaan tussen de 80 en 100 verschillende verkoudheidsvirussen. Vraag je je af waarom je elk jaar wéér verkouden bent? Dat komt doordat er een virus voorbijkomt dat je nog niet hebt gehad.
Heeft een griepprik zin?
Over de griepprik bestaan nogal wat vooroordelen: zo zou die te vaak worden gegeven of helemaal niet werken. Wat is nu waar? Ger Rijkers: “Jonge mensen met een goede gezondheid hebben geen griepprik nodig. Maar ben je ouder of heb je een onderliggende ziekte die je immuunsysteem verzwakt, zoals diabetes, dan is het écht raadzaam de prik te laten zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je weerstand er wel honderd keer sterker van wordt.”
Lymfocyten, wat zijn dat? En wat heeft het met je weerstand te maken?
Je bloed bestaat uit plasma met daarin rode en witte bloedcellen. De witte bloedcellen hebben een functie bij de afweer. Voor het immuunsysteem is de belangrijkste groep van witte bloedcellen de lymfocyten. Lymfocyten zitten in het bloed en de lymfeklieren, in je keelamandelen, de milt, rondom je longen en je darmen.
Er zijn twee soorten: de T-lymfocyten en B-lymfocyten. De T-lymfocyten worden gemaakt in de thymus, B-lymfocyten worden gemaakt in het beenmerg. B-lymfocyten kunnen rijpen tot plasmacel en maken dan antistoffen. Deze stoffen zijn belangrijk voor de afweer tegen bacteriën. T-lymfocyten kunnen met virus geïnfecteerde cellen doden en zijn dus belangrijk voor de afweer tegen virussen.
Geheugen
Het knappe van het immuunsysteem is dat het een geheugen heeft: als een ziektemaker nog eens voorbijkomt, gaat het meteen in de aanval.
Tekst Priscilla Borgers | Beeld: shutterstock