Weetjes over je cyclus
22 mei 2023
Bestaat er zoiets als een nepcyclus, wat is het effect als je de pil doorslikt en hoe zit het nu precies met PMS? Hier zijn heel veel weetje over je cyclus.
Samenwerken met je cyclus
Leven volgens je cyclus is geen wondermiddel dat korte metten maakt met alle ongemakken. “Maar het maakt het allemaal wel een stuk eenvoudiger”, zegt Anke Verhagen, die diverse boeken over menstrueren schreef. “Als je je cyclus in kaart brengt, weet je welke behoeftes jouw lichaam op welk moment heeft. Dat betekent dat je daarop kunt inspelen. In plaats van anderen te laten bepalen wat je op welk moment doet, ga je samenwerken met je lichaam. Weet je dat je in de eerste week heel moe bent, dan kun je van tevoren een vrije dag inplannen in die week. In de tweede week ben je vaak heel energiek, dus dan kun je lekker veel dingen ondernemen: afspraken maken, veel werkuren maken.”
Lees ook: ‘Zo ziet je leven volgens je cyclus eruit‘
Leven volgens je cyclus
Als je leeft volgens je cyclus, geeft dat veel rust. Je begrijpt zelf niet alleen beter waarom er op bepaalde momenten van de maand niks uit je handen komt, maar je kunt dat ook beter uitleggen aan je omgeving. Stel dat jij in je vierde week nogal onuitstaanbaar uit de hoek kunt komen, dan is het handig als je partner weet dat hij dan beter zijn mond af en toe kan houden. Door uit te spreken dat je in een mindere week van je cyclus zit, kunnen de mensen om je heen daar rekening mee houden. En dat maakt het voor jou ook prettiger. Leuker kunnen we de cyclus niet maken, wel makkelijker!
Nepcyclus
In de anticonceptiepil zitten chemische hormonen, die je natuurlijke cyclus ‘platleggen’. Wat ontstaat, is een ‘nepcyclus’. Je zou denken: dan heb je dus ook geen last van stemmingswisselingen. Dat is bij sommige vrouwen inderdaad zo, maar er zijn ook vrouwen die zich vlakker of somberder voelen, anderen hebben minder zin om te vrijen.
Rekening houden met PMS
Als je in de week voorafgaand aan je menstruatie heftige lichamelijke en mentale klachten ervaart, wordt dat PMS genoemd. Dat komt door de hormoonwisselingen die op dat moment plaatsvinden in je lijf. Het oestrogeengehalte is fors gedaald en er is te weinig progesteron in je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je jezelf enorm rot kunt voelen, soms tot depressieve klachten aan toe. Voedingstekorten of veel stress op je werk of thuis kunnen een extra disbalans veroorzaken, wat kan resulteren in algehele malaise. Heb je hier elke maand veel last van, dan is het verstandig om bij je huisarts aan te kloppen. Hij of zij kan kijken wat er gedaan kan worden om verlichting te bieden.
De pil doorslikken
Wat wel kan bijdragen aan je gevoel van comfort, is de pil door blijven slikken. Je krijgt dan geen doorbraakbloeding, wat prettig kan zijn. Daarnaast heb je de hele maand een constante toevoer van hormonen, wat de kans op stemmingswisselingen vermindert. Veel vrouwen durven de pil alleen niet door te slikken, omdat dit slecht voor je zou zijn. Nonsens, volgens gynaecoloog Bongers. “Veel vrouwen denken dat het bloed dan nog ergens blijft zitten, maar dat is een misverstand. Als je de pil doorslikt, wordt er minder slijmvlies aangemaakt dat ook niet hoeft te worden afgestoten. We weten niet wat het effect op de lange termijn is, simpelweg omdat de pil nog niet zo lang bestaat. Zoals het er nu uitziet, is het voor vrouwen veilig om dit gedurende een lange periode te doen.”
Bron: Santé januari 2020, tekst: Fleur Baxmeier