Dít zegt je tong over je gezondheid
7 februari 2023
Aan je tong kun je veel aflezen als het gaat om je gezondheid. Niet voor niets bekijkt je huisarts die vaak als eerste.
Witte laag
Een wit laagje op je tong is een teken dat er te veel bacteriën op zitten. Deze ophoping van bacteriën kan komen door een verminderde weerstand, bij bijvoorbeeld een verkoudheid. Zodra je je weer beter voelt, trekt het witte laagje weg. Maar ook een slechte mondhygiëne in combinatie met roken en suikerrijke voeding kunnen de reden zijn.
Harige tong
Als je een soort begroeiing achter op je tong krijgt, noemen we dat een harige tong. Het zijn natuurlijk geen echte haren, maar doordat het laagje bruinzwart of wit is, lijkt dat zo. Haartong wordt veroorzaakt door een verstoring tussen de aanmaak van nieuwe cellen en de verwijdering van oude cellen. Hierdoor slijten de haarvormige smaakpapillen onvoldoende, waardoor ze te lang worden. Door pigmenten in tabak, koffie, thee en antibiotica krijgen de smaakpapillen hun bruinzwarte kleur. Door dagelijks een tongschraper te gebruiken, te zorgen voor een goede mondhygiëne en te stoppen met roken, kun je een harige tong de kop indrukken.
Subtiele bultjes
Hoewel bultjes vaak geen goed teken zijn, horen ze juist wel bij een gezonde tong. De subtiele bultjes zijn vooral zichtbaar als je weinig hebt gedronken en je tong een beetje is uitgedroogd. Een compleet gladde tong kan een teken zijn van ijzertekort, bloedarmoede of glutenintolerantie, vooral wanneer je tong ook bleek of wit is.
Paarse tong
Een paarse tong duidt op een verminderde gezondheid. Je tong kan paars kleuren door een tekort aan vitamines, vooral vitamine B2, maar ook door longaandoeningen. Heb je langer dan een dag een paarsgekleurde tong, ga dan naar je huisarts.
Blaasjes en aften
Blaasjes op je tong zijn meestal onschuldig gaan en vanzelf weg, maar ze kunnen wel flink pijnlijk zijn. Er zijn diverse oorzaken, zoals een reactie na het eten van ananas of kiwi. Maar ook een slechte mondhygiëne, stress, hormonale schommelingen, geneesmiddelen en een verminderde weerstand kunnen redenen zijn van aften op je tong.
Gele tong
Een geelgekleurde tong komt vrij vaak voor en ook hier is een teveel aan bacteriën het probleem. Een gele tong gaat meestal gepaard met een slechte adem en een vieze smaak. Het kan helpen je tong te reinigen met een tongschraper. Heb je een dikkere ‘plak’ op je tong, dan zou het spruw kunnen zijn, of een candida-infectie. Die laatste wordt veroorzaakt door een schimmel die bijna iedereen heeft, maar wordt ‘geactiveerd’ door een verstoring in de samenstelling van bacteriën in je mond. Zo’n verstoring kan komen door een verminderde weerstand, veelvuldig gebruik van antibiotica, diabetes, roken en een slechte mondhygiëne. Spruw kun je behandelen met een schimmeldodend middel.
Tips voor een gezonde tong
- Poets minimaal twee keer per dag je tanden
- Borstel en reinig je tong tijdens het tandenpoetsen, bijvoorbeeld met een tongschraper
- Ga een of twee keer per jaar naar de tandarts
- Minder of stop de inname van tabak en alcohol
Bron: Santé februari 2020, tekst: Mara Ruijter, beeld GettyImages