Wat te doen bij PMS
27 november 2019
Veel vrouwen hebben er maandelijks last van: premenstrueel syndroom, oftewel PMS. Ervan af komen, is niet helemaal mogelijk, maar je kunt je klachten met deze oplossingen misschien wel verminderen.
Bij PMS zijn je menstruatieklachten zo heftig, dat je gezinsleven, relatie en werk onder grote druk komen te staan. Er zijn wel honderd PMS-klachten beschreven. Voorbeelden zijn: prikkelbaarheid, angst, hoofdpijn, buikpijn, gevoelige borsten, en depressie. Na de menstruatie verdwijnen deze klachten weer.
Lees ook: ‘6 tips tegen onrustige darmen’
Sport
Het meest gegeven doktersadvies bij PMS: ga sporten. Regelmatig bewegen kan je helpen je beter te voelen. Door te sporten stimuleer je de doorbloeding en de productie van het gelukshormoon endorfine.
Zo doe je het
Beweeg een paar keer per week. Zie je ertegenop naar de sportschool te gaan terwijl je je niet lekker voelt? Leg thuis een yogamatje neer en doe oefeningen die helpen bij PMS. Probeer ‘de draaizit’, ‘de child’s pose’ en ‘de cat pose’. Ook wandelen is goed. Pak je meteen wat (zon)licht mee: dat stimuleert de aanmaak van serotonine, dat een positieve invloed heeft op je humeur.
Meer progesteron
PMS-klachten nemen vaak toe als je ouder wordt. De hoeveelheid oestrogeen en progesteron neemt dan af. De tweede alleen sneller dan de eerste. De oestrogeendominantie die daardoor ontstaat kan leiden tot PMS-klachten.
Zo doe je het
Capsules met het kruid Vitex agnus maken je lichaam gevoeliger voor progesteron. Het aantal klachten zal verminderen als je de in de bijsluiter aangegeven hoeveelheid slikt. Vitex is vrij verkrijgbaar bij de drogist.
Calcium
Calcium is niet alleen goed voor sterke botten, het speelt ook een rol bij onder andere spiercontractie, zenuwprikkeloverdracht en de afgifte van hormonen. Het calciumgehalte kan tijdens PMS wat lager zijn. Hierdoor kan je bijvoorbeeld last krijgen van angst en depressie.
Zo doe je het
Zuivel is een goede bron van calcium. Eet je liever geen zuivel? Vervang het dan door bijvoorbeeld sojamelk verrijkt met calcium. Ook kan je calcium prima halen uit noten, groente, bonen en peulvruchten. Eet dagelijks ten minste 400 gram groente, waarvan een deel groene groente.
Minder stress
Werk, kinderen, huishouden, sociale verplichtingen: vrouwen willen vaak te veel ballen in de lucht houden, wat kan leiden tot stress en dat verergert je PMS-klachten.
Zo doe je het
In sommige landen is het de gewoonste zaak van de wereld om in de week van je menstruatie een dag vrij te krijgen van je werk. Dat voorstel krijg je er waarschijnlijk niet doorheen. Kruip ’s avonds op de bank met een goed boek, neem een bad en laat je schermen even voor wat het is. Tenzij je graag een film wilt kijken. Probeer helemaal te relaxen. Ga daarna op tijd naar bed en zorg voor voldoende nachtrust. Daarnaast zou je wat extra magnesium kunnen slikken, dit helpt de spieren en zenuwen ontspannen.
Bron: Santé april 2017 Tekst: Caroline Walenkamp