loopneus

Wat kun je doen aan een loopneus?

Een loopneus wordt vaak geassocieerd met de winter, maar hij komt in alle seizoenen voor. In het voorjaar is hooikoorts vaak de boosdoener en in de wintermaanden raast het verkoudheidsvirus door het land. Wat doe je eraan?

Verkoudheid of allergie?

Bij een verkoudheid of (griep)virus ontsteken de slijmvliezen in je neus en keel en wordt er meer slijm aangemaakt. Hierdoor kan je neus gaan lopen. Andere klachten die horen bij een verkoudheid zijn niezen, hoesten, keelpijn, oorpijn en een verstopte neus. De klachten kunnen tot wel een paar weken aanhouden, maar gaan uiteindelijk vanzelf over. Heb je regelmatig last van een loopneus zonder andere verkoudheidsklachten? Dan wordt ’ie wellicht veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, zoals huisstofmijt, huid- schilfers van dieren, schimmels, boom- of graspollen. Graspollen zijn vooral tussen april en november aanwezig, boompollen hangen vanaf februari al in de lucht.

Van warm naar koud

Ook niet-allergische prikkels kunnen een loopneus veroorzaken, zoals inspanning bij beweging (hardlopen, fietsen) en pittig eten. Bij pittig eten maken je slijmvliezen extra slijm aan om zo je luchtwegen te beschermen. Ook grote temperatuur- wisselingen zijn vaak een trigger voor je slijmvliezen. Vooral in de wintermaanden zijn de temperatuurverschillen flink: binnen staat de verwarming aan en buiten liggen de temperaturen rond het vriespunt. Je neusslijmvlies zwelt op en vormt meer slijm. Het resultaat: een loopneus.

Lees ook: ‘7 tips om beter te slapen als je ziek bent’

Snuiten of ophalen?

Hoewel vroeger vaak werd gezegd dat je beter je neus kunt snuiten, zeggen kno-artsen tegenwoordig het tegenovergestelde. Het is beter om je neus ‘op te halen’, om druk in je neus en holtes te voorkomen. In het slijmvlies van je neus zitten namelijk trilhaartjes die het slijm uit je neus- en bijholten afvoeren naar je keelholte. Door te snuiten, gaat het slijm juist de andere kant op. Door de druk schiet het niet alleen uit je neus, maar ook je bijholtes in en kunnen je holtes verder verstoppen.

5 Oplossingen

Probeer allergische prikkels zo veel mogelijk te vermijden. Huisstofmijt bestrijd je door je beddengoed minstens twee keer per maand op zestig graden te wassen. Stofzuig ook regelmatig.

1. Schimmels zijn dol op warme, vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Zet daarom regelmatig de ramen open en maak na het douchen de muren droog met een raamwisser

2. Heb je veel last van pollen? Een pollenhor kan helpen ze buiten de deur te houden

3. Antihistaminica zijn medicijnen die kunnen helpen bij allergische reacties

4. Temperatuurwisselingen kun je tegengaan door een sjaal over je neus te dragen

5. Door het overtollige slijm kan je loopneus na een tijdje verstopt raken. Je kunt dit voorkomen door te stomen met warm water of een neusdouche met fysiologisch zout te gebruiken. Dit maakt het slijm dunner en spoelt je neus schoon. Gebruik liever geen neussprays of -druppels waar xylometazoline in zit. Je lichaam kan hieraan wennen, waardoor ze uiteindelijk niet meer werken

Lees ook: ‘3 dingen die je beter niet kunt eten of drinken als je verkouden bent’

Beeld: Getty Images
Tekst: Mara Ruijter, Santé 2 2021

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike