Wat gebeurt er als je een tekort aan B-vitamines hebt?
21 december 2022
B-vitamines geven energie en zorgen ervoor dat je tegen een stootje kunt. Kom je ze tekort, dan zit je al gauw minder goed in je vel.
Vitamine B6
Vitmaine B6 bijvoorbeeld, is nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen, waaronder serotonine. Krijg je te weinig B6 binnen, dan kun je neerslachtig worden en slaap je minder goed. Een lange tijd B6-tekort kan zenuwaandoeningen, huidafwijkingen en een verminderde weerstand veroorzaken.
Vitamine B6 zit in vlees, vis, eieren, brood en graanproducten, aardappels, peulvruchten, groente, melk, zuivel en kaas.
Lees ook: ‘Wat is vitamine B?‘
Vitamine B1
Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is de energiefabriek onder de B-vitamines. Daarnaast helpt B1 bij een goede werking van de zenuwen. Een tekort hieraan maakt je zwak en futloos. Je kunt je angstig voelen en het wordt in verband gebracht met verminderde eetlust, spierzwakte en maagstoornissen.
Vitamine B1 zit in brood en andere graanproducten, aardappels, groente, vlees en melkproducten.
Vitamine B12
Ook een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot nare klachten, zoals spierkrampen, extreme vermoeidheid, pijnlijke plekjes in de mond, hartkloppingen, misselijkheid, geen eetlust, tintelingen in handen en voeten en oorsuizen.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten als melk, melkproducten, vlees, vis en eieren.
Meer informatie vind je op Stichtingb12tekort.nl.
Gelukkig is de kans dat je met deze gevolgen te maken krijgt klein: in Nederland komt een tekort aan B-vitamines niet vaak voor, behalve bij bepaalde risicogroepen.
Bron: Santé archief, tekst: Cindy Stello