6 redenen waarom je gewicht schommelt
9 juni 2020
De ene dag kun je zomaar meer wegen dan de andere dag. Dus ben je sinds vorige week twee kilo ‘aangekomen’? Geen paniek. Misschien is er een van deze dingen aan de hand.
Reden 1: Je moet ongesteld worden
Als je menstruatie nadert, neemt je gewicht vaak toe. Het verschil kan wel een paar kilo zijn. Hoe het precies komt dat je zwaarder bent vlak voor je menstruatie is niet honderd procent wetenschappelijk te verklaren. Waarschijnlijk speelt de piek van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen tijdens het laatste deel van je cyclus een rol.
Onderzoekers hebben ontdekt dat een (structureel) verhoogd oestrogeenniveau van het lichaam ertoe aanzet extra vet op te slaan, vooral rond de taille, dijen, billen en bovenarmen. Ook kan een hoog oestrogeenniveau ertoe leiden dt je lichaam meer vocht vasthoudt. Grote kans dat je dit terugziet op de weegschaal. Het goede nieuws: de kilo’s verdwijnen vanzelf als je eenmaal ongesteld bent. Want dan daalt je oestrogeenniveau weer.
Lees ook: ‘10 redenen waarom je geen gewicht verliest‘
Reden 2: Je bent gisteravond uit eten geweest
De ochtend na een etentje ben je opeens een stuk zwaarder. Maar troost je: één etentje heeft geen blijvend effect op je gewicht. Gewichtstoename is een gevolg van consequent meer calorieën eten dan je verbrandt. Volgens de Body Weight Planner, gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health, moet je om één pond vet aan te komen een energieoverschot van rond de 7.000 calorieën naar binnen werken (en dat is echt heel veel). Dus zelfs als je heel uitgebreid hebt gedineerd, en ook nog veel gesnoept hebt, zit je daar lang niet aan. Dat je toch zwaarder bent na een avondje tafelen, kan bijvoorbeeld komen doordat je bij uit eten gaan meer eet dan normaal, het gewicht van het voedsel heeft namelijk ook invloed. Ook bevatten de gerechten vaak meer zout dan je gewend bent. Je lichaam reageert daarop door vocht vast te houden. Drink de dag nadat je uit eten bent geweest veel water (minimaal 2 liter) en je zult zien dat je gewicht snel weer daalt.
Reden 3: Het is warm buiten
Als buiten de mussen van het dak vallen, zou de weegschaal je weleens negatief kunnen verrassen. Door hitte kan je lichaam meer vocht vast gaan houden. Je lichaam kan de warmte niet goed meer afvoeren via de bloedsomloop en om oververhitting te voorkomen, verwijden je bloedvaten zich. Door de zwaartekracht zakt het overtollige vocht naar beneden, zo krijg je gezwollen voeten, enkels en soms ook opgezette benen.
Reden 4: Je hebt last van stress
Een nieuwe baan, een belangrijke presentatie of een dierbare die ziek is… allemaal situaties waarbij stress kan komen kijken. Stress is een natuurlijke en gezonde reactie: je lichaam maakt zich klaar om bepaalde omstandigheden aan te kunnen. Je lichaam maakt adrenaline aan en daardoor ben je alert, energiek en gefocust. Op de korte termijn kan deze adrenaline ervoor zorgen dat je geen hap door je keel krijgt, dan kun je zomaar een paar pondjes slinken.
Maar als de stressvolle situatie langer aanhoudt, is stress juist een dikmaker. Je lichaam staat dan continu in de survival-modus, met honger tot gevolg. Door de toename van het hormoon cortisol in je bloed, denkt je lichaam dat het extra calorieën nodig heeft, ook al is dat niet echt zo. Ook zorgt een verhoogd cortisolniveau voor een hogere insulinespiegel en dus een lagere bloedsuikerspiegel en daardoor kun je meer dan normaal hunkeren naar zoete, vette voedingsmiddelen.
Reden 5: Je stoelgang is verstoord
Volwassenen krijgen dagelijks 3 tot 4 kilo aan eten en drinken binnen. Als je bedenkt dat de tijd tussen het eten van een maaltijd en naar het toilet gaan zeker 24-36 uur is, dan begrijp je dat je de ochtend nadat je een flink bord stamppot hebt gegeten misschien iets zwaarder bent. Andersom werkt het hetzelfde: als je een dag weinig of licht eet, dan ben je de ochtend erna iets lichter. Dit heeft echter weinig te maken met je vetpercentage, maar puur met de hoeveelheid voedsel die in je darmen zit. Heb je last van obstipatie, dan zie je dat vaak heel duidelijk terug op de weegschaal: je darmen zitten dan voller dan normaal. Eet vezelrijke voeding en drink veel water om de werking van je spijsverteringsstelsel optimaal te houden.
Lees ook: Tips voor een goede stoelgang
Reden 6: Je slaapt te weinig
Is het je weleens opgevallen dat je na een korte nacht meer zin hebt in suikerrijke snacks? Dat kan kloppen. Er zijn verschillende onderzoeken die duidelijk aantonen dat mensen die te weinig slapen meer zin hebben in zoete snacks. Door te weinig slaap (gemiddeld minder dan vijf uur per nacht) wordt het evenwicht tussen de hormonen ghreline en leptine verstoord. Deze hormonen reguleren de eetlust. Wanneer je last hebt van slaaptekort maakt je lichaam meer ghreline aan, waardoor je hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om te eten. Daarnaast daalt de hoeveelheid leptine, waardoor je eetlust langer blijft en je dus meer eet.
Bron: Archief | alan KO