Placeholder

8 redenen waarom kauwgom kauwen goed voor je is

Een frisse smaak in je mond is natuurlijk altijd fijn. Maar daarnaast heeft kauwgom kauwen nog andere voordelen.

1. Minder stress

Een date voor de boeg? Met een kauwgompje in je mond wordt je een stuk relaxter. Door het kauwen daalt de aanmaak van het (stress)hormoon cortisol, blijkt uit onderzoek van Northumbria University. Tijdens dit onderzoek bleek de groep kauwers kalmer en minder bezorgd. Fijne bijkomstigheid: kauwgom voorkomt ook een droge mond.

2. Meer focus

Wetenschappers van de Cardiff University beweren dat kauwgom kauwen de zuurstoftoevoer naar de hersenen vergroot en bepaalde gebieden in het brein activeert. Gevolg: een betere concentratie bij visuele en auditieve geheugentaken. In het onderzoek, dat een half uur duurde, bleek de reactietijd van de kauwgom-kauwers korter en hadden ze meer goede antwoorden dan de groep zonder kauwgom.

Lees ook: 8 feiten over kauwen

3. Betere darmwerking

Uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven bleken patiënten minder complicaties te hebben na hun darmoperatie door kauwgom te kauwen. De zoetstoffen in suikervrije kauwgom werken laxerend, waardoor de darmwerking eerder op gang komt. Maar… Kauwgom werkt laxeren. Eet je er te veel van, dan kun je diarree krijgen.

4. Cleaning-effect

Al kauwend wordt de speekselvorming gestimuleerd. En dat zorgt er weer voor dat bepaalde zuren minder kans krijgen om je gebit aan te tasten. Neem geen kauwgom met suiker maar met zoetstoffen, zoals xylitol, om tandbederf te voorkomen. Al bellenblazend en kauwend kleven etensresten en bacteriën aan het gommetje, waardoor ze je tanden en tandvlees niet kunnen irriteren.

5. Minder maagzuur

Ben je iets te fanatiek op de bitterballen gedoken en komt het maagzuur zowat uit je oren? Kauw dan dertig minuten op kauwgom. Zo komt de speekselvorming op gang. Omdat dit alkalisch is (minder zuur dan maagzuur), helpt het om het zuur in de slokdarm te neutraliseren, volgens een onderzoek van het Britse Kings College.

6. Minder misselijk

Kauwgom boost de spijsverteringsklieren en stimuleert daardoor de afscheiding van maag- en damhormonen, met minder misselijkheid tot gevolg, aldus Wageningen Universiteit in samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Valei.

7. Betere spijsvertering

Door kauwgom kauwen krijgen je darmen het signaal dat er voedsel aankomt en gaan ze in de startblokken: de productie van maag- en andere spijsverteringssappen komt op gang. Kanttekening: je verbrandt hierdoor géén extra calorieën.

8. Minder snaaitrek

Last but not least: hoewel de wetenschappelijke meningen hierover verdeeld zijn, zou suikervrije kauwgom met een sterke mintsmaak ervoor zorgen dat je snackbehoefte afneemt. Onderzoek van Louisiana State University toont aan dat kauwgom de zin in fastfood onderdrukt, omdat je al een andere smaak in je mond hebt en je snack daardoor minder lekker is.

Lees ook: Is het echt zo slecht om kauwgom door te slikken?

Dit artikel komt uit de Santé van mei 2018 | Tekst: Esmir van Wering | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen