Voor op je boodschappenlijst: herfstige seizoensproducten
26 maart 2022
Met de seizoenen mee eten heeft veel voordelen. Behalve dat groente en fruit dan op hun best smaakt, kun je het lokaal krijgen voor een fijn prijsje. Lekker! Deze ingrediënten kunnen op je boodschappenlijstje deze herfst.
Hoewel je veel groente en fruit het hele jaar door in de supermarkt zien liggen, wil dat niet zeggen dat dat ook allemaal seizoensproducten zijn. Volgens het Voedingscentrum is iets een seizoensproduct als het binnen een bepaalde periode van Nederlandse akkers geoogst wordt. In het geval van aardbeien betekent dat dat ze buiten in Nederland groeien en in de zomer worden geoogst.
Andijvie
Andijvie van Nederlandse bodem is van half juni tot half november verkrijgbaar, maar vaak krijgen we er in het najaar pas écht oog voor. Je zou het niet meteen zeggen bij het zien van de groene gesneden blaadjes in een zak, maar andijvie is familie van de witlof. Het is een powergroente aan voedingsstoffen en rijk aan vitamine A en C en mineralen zoals calcium, kalium en ijzer. Doe er daarom gerust een handje van door je smoothie, wokgerecht of soep.
Postelein
Ooit van postelein gehoord? Zelfs onder de vergeten groenten zijn deze frisse, stevige blaadjes nog een underdog. Gek eigenlijk, want het is enorm gezond. Postelein zit vol met antioxidanten, vitamines, magnesium, ijzer en kalium. Je verwacht het niet, maar postelein bevat meer omega-3 dan alle andere bladgroenten en zelfs sommige vissoorten. En dan te bedenken dat deze groente weleens als onkruid wordt gezien.
Postelein heeft een zilte, lichtzure smaak en je eet het rauw of kort gekookt of gebakken. Lekker door je stamppotje, bijvoorbeeld.
Pompoen
Hét symbool van de herfst: de pompoen. Pompoenen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Ze zijn daardoor erg goed voor je stoelgang. Verse pompoenpuree bevat twee keer je dagelijkse dosis vitamine A en ook de pepitazaden in een pompoen zijn heel gezond. Je kunt ze roosteren en toevoegen aan bijvoorbeeld een salade.
Schorseneren
Nog zo’n groente waarvan we weten dat ‘ie bestaat, maar wat doe je ermee? Schorseneren zijn familie van de wortel en hebben, ondanks hun ruwe uiterlijk, een milde en asperge-achtige smaak. Je kunt ze daarom ook prima zoals asperges klaarmaken. Even schillen, 15 minuten koken, en serveren met een romig sausje. Van oktober tot maart zijn ze in het seizoen.
Stoofperen
Een stoofpeer is kleiner en harder dan een handpeer, en wordt daarom gestoofd gegeten. Er zijn zo’n duizend soorten stoofperen, maar in Nederland zijn de Gieser Wildeman en de Saint Remy de bekendste. De Gieser Wildeman is een oer-Hollands peertje dat in 1850 voor het eerst gekweekt werd in Giessendam. Het stoofperenseizoen in Nederland is van oktober tot en met februari.
Favoriet van de redactie
Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.