Verlos jezelf van eetbuien met de Lazyfitgirl Methode
9 september 2023
Verdwijnt jouw hand ’s avonds net iets te vaak in de chipszak en is één koekje voor jou géén koekje? Check dan deze tips van Anki Willemsen, fouder van de Lazyfitgirl Methode, en verlos je zelf van het snaaien.
De hele dag lukt het je om gezond te eten, maar in de avond lijkt je wilskracht op te zijn en grijp je niet naar die appel maar eerder naar chocolade, koekjes of chips. Herkenbaar? Je bent hierin niet alleen! Ik had hier zelf ook last van, bijna dagelijks eindigde ik in een snaaibui. Gelukkig kun je hier heel goed aan werken door de tips in deze blog.
Mijn naam is Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode, voedingsdeskundige en schrijfster van De Eetswitch – Afvallen zònder dieet. Met daarin uitleg over het leren lezen van labels, richtlijnen voor in de supermarkt en meer dan 75 overheerlijke voedzame recepten. Afvallen was nog nooit zo simpel en leuk. Veel mensen hebben last van eetbuien en snaaien waardoor afvallen niet lukt. Ik leg uit wat de oorzaken zijn, én de oplossingen ervoor!
Eetbuien en snaaien vanuit emotie
Chantal is verpleegkundige en heeft een fysiek zware baan met onregelmatige diensten.
Ze wil er zijn voor haar patiënten en daarnaast ook thuis voor haar gezin. Het huishouden en veel regelzaken die steeds terugkomen, kosten veel energie. Daarnaast wil ze nog een lieve betrokken vriendin, dochter en moeder zijn. Alle ballen hooghouden is iets waar ze dagelijks mee struggelt.
Op de bank ploffen en snaaien in de avond was een gewoonte waarmee ze vermoeidheid probeerde te compenseren. Het was ook haar beloning na een dag hard werken. Als je al zo veel ‘moet’ in het leven, dan is het niet zo gek dat gezond ‘moeten’ eten je gaat tegenstaan. Je verdient ook een beloning. En als je moe bent, dan is eten de makkelijkste weg. Het is snel voorhanden en je hoeft er weinig voor te doen. Eten is een copingmechanisme geworden om jezelf op te vangen in de avond. Eten is ontspannend, het helpt je om je heel even bevredigd te voelen en is het hoogtepunt van de avond waar je naar kunt uitkijken. Eigenlijk best logisch dat snaaien dan zo verleidelijk is.
Vermoeidheid is ook een emotie
Wist je dat vermoeidheid ook een emotie is die onder emotie-eten valt? En in onze huidige maatschappij zijn we ook constant te druk en overprikkeld. Door te eten kun je even ontspannen. Even nergens aan denken en gewoon kauwen en proeven. Het jezelf belonen en laten ontspannen met eten is jou ooit aangeleerd. Je kunt het dus ook weer afleren. Jij kunt jezelf door het gevoel van ongemak heen coachen. Ontspannen en jezelf opvangen in de avond zonder te snaaien. Door te onderzoeken wat je echt nodig hebt! Naast de emotie vermoeidheid en jezelf daarin willen opvangen, zijn er nog meer emotionele oorzaken van eetbuien en snaaien.
Ingesleten paden in je brein
98 procent van onze gedachten speelt zich af in ons onderbewustzijn. En die gedachten zijn grotendeels geautomatiseerd, omdat je ze al jarenlang hebt. Ze zijn als het ware als gebaande paden ingesleten in je brein. Er is een bepaalde situatie, jij hebt daar automatische gedachten bij en daar hoort ook weer steeds hetzelfde gedrag bij. Een voorbeeld: je kreeg kritiek op je werk en voelt je onzeker. Je gedachten kunnen zijn: zie je wel, ik kan het ook nooit goed doen. Je emotie is verdriet en je gedrag is vervolgens om jezelf te troosten met iets zoetigs en vets. Dit is slechts één voorbeeld om aan te tonen dat emoties, gedachten en gedrag allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. Daardoor beland je in een vicieuze cirkel.
Je kunt jezelf niet slanker haten
Verder zijn daar ook hardnekkige dieetgedachten die eetbuien veroorzaken. Zoals: vandaag is toch al verpest. En allerlei eetregels en restricties waardoor de drammerige peuter in jezelf wakker wordt en je juist zin krijgt in alles wat je niet mag. Ook zorgen negatieve gedachten over jezelf en je lichaam juist voor spanning, verwaarlozing en eetbuien. Hoe negatiever en strenger jij bent voor jezelf, hoe lastiger juist om goed voor jezelf te zorgen. De dieetcultuur wil maar al te graag dat jij walgt van jezelf, zodat je weer op dieet gaat. Maar je kunt jezelf niet slanker haten.
Deze bovenstaande voorbeelden zijn allemaal gevolgen van een verkeerde mindset waarmee je afvallen tot nu toe waarschijnlijk hebt benaderd; vanuit de dieet mindset. In de Lazyfitgirl Methode leer je een groei mindset, waarmee je gezonde gewoontes op een relaxt tempo mag gaan trainen. Als lerende. Je mag dus falen en je veroordeelt jezelf niet langer. Je gaat aan de slag met het herkennen van je eigen gedachten en deze ombuigen. Op die manier kun je jouw leefstijl in kleine stapjes steeds gezonder maken, en ga je afvallen zonder dieet.
Je biochemie werkt je tegen
Daarnaast zijn er ook fysieke oorzaken voor snaaien en eetbuien. Als baby ben jij al getroost met vette en zoete melk. Vanuit ons overlevingsmechanisme (en biochemie) is dat ook waar we naar craven bij bijvoorbeeld vermoeidheid of te grote honger. Suiker en vet levert namelijk snelle energie. Wanneer je niet voedzaam eet, dan maken je vetcellen hongerhormonen aan waardoor je ook echt de hele dag trek kunt hebben. Deze hormonen kun je beïnvloeden door voedzamer en voldoende te gaan eten. Daardoor worden er juist verzadigingshormonen aangemaakt waardoor snaaien en eetbuien afnemen.
Zo bouw je het snaaien af in 4 stappen!
Stap 1 om snaaien af te bouwen, is voedzamer gaan eten. Daardoor komen je hormonen langzaam weer in balans. Door het maken van Eetswitches eet je minder suikers en verzadigde vetten en neem je meer vezels en eiwitten tot je. Zo Eetswitch je jam (suikers) op je brood bijvoorbeeld voor plakjes fruit met zuivelspread light. En Eetswitch je witte pasta voor volkoren (vezels) en volle kwark voor magere kwark (vetten). Belangrijk hierbij is dat er geen verboden voeding meer is. In de basis ga je voedzamere keuzes maken, waarin jij bepaalt.
Stap 2 is het neutraliseren van eten: zo haal je het uit de verboden hoek. Sta je jezelf juist toe om te genieten van het allerlekkerste. In de Lazyfitgirl Methode heten dit Bewust Genietmomenten; je kiest dan iets minder voedzaams wat voor jou een 10 waard is, en geniet daarvan zonder schuldgevoel. Op deze manier ben jij mentaal tevreden over wat je eet en zullen eetbuien en snaaien ook afnemen.
Stap 3 is oordeelvrij leren zijn over jouw gedachten rondom eten. Stel, je hebt zin in chips en je wilt graag de hele zak. Vaak keuren we dit soort gedachten af. Onze innerlijke criticus bestempelt deze gedachten als ‘slecht’ waardoor er juist een strijd ontstaat en de kans groot is dat je de hele zak leegeet, met schuldgevoel achteraf. Juist door te accepteren dat deze gedachten prima zijn, lukt het jou eerder om er niet meer naar te handelen. En ze te ‘bedanken’ en daarna te laten overwaaien.
Stap 4 is het trainen van een nieuwe mindset, in kleine stapjes ga jij er komen! Daarvoor heb ik een stappenplan met oefeningen ontwikkeld. Wil jij graag hulp bij het aanleren van de Lazyfitgirl Mindset waardoor je een gezonde relatie met eten kunt creëren? En je voor altijd de strijd tegen de kilo’s kunt staken? In mijn receptenboek De Eetswitch – Afvallen zònder dieet krijg je, naast 75 Lazyfitgirl-proof recepten, ook uitleg over de basis van de Lazyfitgirl Methode en leer je eetswitchen.
Fotografie: Soof Bremer
Wie is Anki?
Anki Willemsen (1988) werkt als voedingsdeskundige en is founder van de Lazyfitgirl Methode, waarmee zij al tienduizenden mensen hielp naar een gezond gewicht zonder dieet, restricties of eetschema’s. Ze heeft haar persoonlijke ervaring en deskundigheid rondom voeding omgezet in een missie om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met voedzamer eten en daarbij blijvend af te vallen – en dat is gelukt! Elke dag komen er succesverhalen bij. Anki schreef het boek De Eetswitch – Afvallen zónder dieet (De Lazyfitgirl Methode).
Tip van de redactie
Mensen die zichzelf regelmatig wegen, bereiken hun gewichts- en fitnessdoelstellingen sneller. De FITAGE Bluetooth weegschaal en bijbehorende app helpen je alle informatie over jouw lichaam snel en overzichtelijk op één plek te verzamelen. Zo voorkom je op tijd gezondheidsproblemen en hoef je geen handmatige notitieboekjes of ingewikkelde schema’s meer te gebruiken. Voor meer info klik op onderstaande button.