Urineverlies? Dit kun je ertegen doen
18 oktober 2024
Bijna iedere vrouw heeft er op een bepaald moment in haar leven weleens last van: ongewenst urineverlies door een verzwakte blaas. Dit kun je ertegen doen.
Oplossing 1: Zorg voor een gezonde leefstijl
Hoewel een zwakke blaas vaak komt door erfelijkheid of als gevolg van een zwangerschap of de overgang, kan ook een ongezonde leefstijl negatieve invloed hebben op je blaas. Als je last hebt van overgewicht, kan het extra gewicht als het ware op je blaas ‘drukken’, waardoor er te veel druk op je blaas en de bekkenbodemspieren komt.
Ongezond eten, alcohol drinken en weinig beweging; het leidt veelal tot gewichtstoename en komt je gezondheid niet ten goede. Zou dat bij jou het geval kunnen zijn? Probeer je leefstijl aan te passen. Kies voor gezonde, niet bewerkte voeding, drink minder alcohol en probeer minimaal dertig minuten per dag te bewegen. Ga regelmatig naar de wc zodat je blaas niet overbelast raakt en ga vooral niet minder drinken dan voorheen. Voldoende drinken (1,5 tot 2 liter vocht per dag) vergroot de capaciteit van je blaas en verbetert de reacties van de blaaswand. Je traint je blaas en blaaswand om beter te reageren op een volle blaas.
Lees ook: Hoe kom je aan een zwakke blaas?
Oplossing 2: Maak je bekkenbodemspieren sterker
Een zwakke blaas heeft alles te maken met verslapte bekkenbodemspieren. Je blaas rust namelijk op je bekkenbodemspieren. Door deze sterker te maken, heb je meer controle over je spieren. Hierdoor kun je ze beter aanspannen en ontspannen. Train je bekkenbodemspieren daarom regelmatig om ze sterker te maken.
Lees ook: korte workout voor je hele lichaam
Zo doe je het: ga op een stoel zitten, adem diep in en probeer denkbeeldig je plas op te houden. De spieren die je nu aanspant, zijn je bekkenbodemspieren. Adem vervolgens langzaam uit, terwijl je je spieren blijft aanspannen. Herhaal dit meerdere keren per dag, zodat je bewust wordt om welke spieren het gaat en je ze beter onder controle kunt houden. Je kunt je bekkenbodemspieren ook tijdens het toiletbezoek trainen; probeer tijdens het plassen één of twee keer even te stoppen door je bekkenbodemspieren aan te spannen. Vergeet niet om daarna goed uit te plassen, om blaasontsteking te voorkomen.
Oplossing 3: train je blaas tegen urineverlies
Naast je bekkenbodemspieren kun je ook je blaas zélf trainen. Je oefent dan om het plassen steeds iets langer uit te stellen. Zo raakt je blaas eraan gewend om vol te zitten, zonder dat dit tot controleproblemen leidt. Dit vermindert de gevoeligheid van je blaas én je vergroot de capaciteit van je blaas.
Zo doe je het: je plas lang op houden is niet zo goed voor je blaas. Probeer daarom niet om het langer dan een half uur op te houden, maar wacht zodra je aandrang voelt maximaal vijf minuten voordat je naar het toilet gaat. Langer is niet nodig. Als je je plas te lang ophoudt, kan je blaas uittrekken en aan knijpkracht verliezen waardoor je juist makkelijker urine verliest. Het is handig om een plasdagboekje bij te houden, zodat je goed kunt zien of je het plassen steeds beter kunt uitstellen zonder controleproblemen. Begin eerst eens met een minuut wachten en schrijf op hoe dit ging. Bouw het steeds meer uit, tot maximaal vijf minuten.
Lees ook: versterk je weerstand met yoga
Heb je erg veel last van een zwakke blaas en ongewenst urineverlies? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Mogelijk krijg je het medicijn distigmine, dat een remmende werking heeft, voorgeschreven. Soms wordt er ook voor een operatieve oplossing gekozen, zoals het inbrengen van een ring, een draagband onder de plasbuis of een hangmatje in je bekken. Je huisarts kan je doorverwijzen als dat nodig blijkt.
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES
TIP van de redactie
Veel wandelen en tijdens het wandelen je bekken bodemspieren aanspannen is niet onverstandig. Regelmatig bewegen maakt sowieso al je spieren sterker. Wil je tijdens het wandelen je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.