Dit vrouwenvoetbalteam krijgt een menstruatiecoach
13 april 2022
De Belgische voetbalclub Club Brugge krijgt een menstruatiecoach die trainingen aanpast op de menstruatiecyclus van hun voetballers. Andere clubs waren hen al voor.
De period coach van Club Brugge gaat de menstruatiecyclussen van alle atleten in kaart brengen, zodat de training hierop aangepast kan worden. Iedere speler gaat in een boekje bijhouden wanneer deze ongesteld is, hoe lang dit duurt en of er klachten zijn. Daarna zal er met vallen en opstaan ontdekt worden welk trainingsschema hier het beste bij past.
‘Ik ben ongesteld, dus dat is super‘
Naar de invloed van de menstruatiecyclus op topsportprestaties is weinig onderzoek gedaan, maar atleten laten weten dat ongesteld zijn wel degelijk effect heeft. Zo merkte Leontien van Moorsel vooral de voordelen van haar menstruatie tijdens wedstrijden. ”Ik ben ongesteld, dus dat is super”, zei ze in 2003 tegen Trouw, op het punt om het wereldduurrecord te verbreken. ”In de week voordat ik menstrueer heb ik altijd vermoeide benen, maar als het dan eenmaal zo ver is dan heb ik het idee dat mijn pijngrens verder weg ligt.”
De Britse tennisster Heather Watson ervoer juist het tegenovergestelde. Toen zij in 2015 onverwachts werd uitgeschakeld op de Australian Open, vertelde ze dat ze zich licht in haar hoofd en futloos voelde: menstruatieklachten. Hetzelfde gold voor de Chinese zwemster Fu Yuanhui op de Olympische Spelen een jaar later.
Rekening houden
De invloed is dusdanig, dat professionele sportclub steeds meer rekening houden met de cyclus van menstruerende sporters. Het nationale vrouwenvoetbalelftal van de US gebruikte het als training tool naar hun overwinning in het wereldkampioenschap van 2019, en ook het Nederlandse Feyenoord en Excelsior negeren het niet.
De English Institute of Sports is aan het experimenteren met speekseltesten die hormoonlevels kunnen aantonen. Deze manier maakt het makkelijker om per atleet de persoonlijke cyclus te ontdekken, zodat de ondersteuning nog beter kan worden.