De link tussen voeding en stinkende oksels
9 oktober 2023
Wist je dat wat je eet invloed kan hebben op de geur van je zweet? Santé heeft voor jou de beste voedingsmiddelen op een rijtje gezet om stinkende oksels te voorkomen.
Vermijden bij stinkend oksels
- Cafeïne en alcohol: Ja, we weten dat die heerlijke kop koffie en een goed glas wijn de dag zo veel beter maken. Maar helaas, deze drankjes kunnen je zenuwstelsel stimuleren en daardoor de zweetproductie verhogen.
- Pikant voedsel: Zeg nee tegen jalapeños en hou het bij mildere kruiden. Hoewel pikant eten lekker kan zijn, kan het ook zorgen voor een sterke zweetgeur. Let dus op hoeveel pepers je in je gerecht gooit.
- Geraffineerde suikers: Weg met die chocoladerepen en snoepjes. Deze suikers kunnen je lichaam uit balans brengen en daardoor de zweetproductie verhogen.
- Rood vlees: We love burgers, maar helaas kan rood vlees de geur van zweet versterken. Kies liever voor kip of vis.
Juist wel eten en drinken bij stinkende oksels
- Water: Saaie boel, maar het helpt echt. Door voldoende water te drinken blijf je gehydrateerd en voorkom je dat je lichaam te veel zout vasthoudt.
- Citrusvruchten: Goed voor de vitamine C, en ook nog eens lekker. Deze vruchten helpen om de pH-waarde van je huid in balans te houden, waardoor zweetgeur vermindert.
- Groene groenten: Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten chlorofyl en helpen geurtjes te neutraliseren.
- Probiotica: Geen idee wat het is? Goede bacteriën die helpen om je darmflora in balans te houden en geurtjes van binnenuit te verminderen. Je kunt probiotica vinden in yoghurt, kefir, kimchi of zuurkool.
- Zinkrijk voedsel: Vlees, vis, noten en zaden helpen om de zweetproductie te reguleren en voorkomen.
Dus, ga voor die frisse geur en laat die stinkende oksels maar achterwege. Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse dieet en skip de voedingsmiddelen die een sterke geur veroorzaken. Maar vergeet niet, zweet is een natuurlijk proces en het hoort bij het leven. Dus blijf relaxt en voel jezelf comfortabel in je eigen lichaam.
Tot slot: wil je alles weten over gezonde voeding? Lees dan eens het boek Voedingsweetjes, jouw gids in de supermarkt. In dit boek wijst Nederlands populairste voedingsdeskundige je op snelle, hapklare, informatieve én vrolijke manier de weg langs de supermarktschappen. Want waar moet ik op letten bij het lezen van een etiket? Hoe light is ‘light’? En is brood een absolute no-go, of valt dit wel mee? Voor meer informatie, klik op onderstaande button.
Voedingsweetjes
Lees ook: Last van winderigheid? Hier 7 doeltreffende tips
Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker