3 snelle en gezonde pastagerechten voor een heerlijke herfstavond
24 oktober 2024
De herfst is hét moment om te genieten van voedzame, hartige maaltijden zonder uren in de keuken te staan. Met deze drie pastagerechten combineer je de rijke smaken van het seizoen met een snelle bereidingstijd.
3 snelle pastagerechten
Romige pompoenpasta met salie en walnoten
Bereidingstijd: 20 minuten | Voor 4 personen
Wat heb je nodig?
- 400 g pasta naar keuze (bijvoorbeeld penne of fusilli)
- 250 g pompoenblokjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Handjevol verse salieblaadjes
- 50 g walnoten, grof gehakt
- 100 ml kookroom
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan en bak de knoflook en salie tot ze geuren.
- Voeg de pompoenblokjes toe en bak tot ze zacht zijn (tip: snijd ze klein voor snellere garing).
- Giet de kookroom erbij en laat even sudderen.
- Meng de pasta door de saus en breng op smaak met zout en peper.
- Strooi de walnoten en Parmezaanse kaas erover.
Variatietip: Voeg een snufje nootmuskaat toe voor extra diepte.
Tagliatelle met kastanjechampignons en truffelolie
Bereidingstijd: 15 minuten | Voor 4 personen
Wat heb je nodig?
- 400 g tagliatelle
- 300 g kastanjechampignons, in plakjes
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 2 el truffelolie
- Handjevol verse peterselie, gehakt
- 50 g Parmezaanse kaas, geschaafd
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Kook de tagliatelle al dente.
- Verhit ondertussen een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotten glazig.
- Voeg de champignons toe en bak ze goudbruin. Giet de pasta af en meng deze door de champignons.
- Besprenkel met truffelolie en bestrooi met peterselie en Parmezaanse kaas.
Extra tip: Strooi er wat geroosterde pijnboompitten over voor een lekkere crunch.
Lees ook: Met Jamie Olivers nieuwste kookboek tovert iedereen moeiteloos iets heerlijks op tafel
Fusilli met spinazie, ricotta en geroosterde hazelnoten
Bereidingstijd: 20 minuten | Voor 4 personen
Wat heb je nodig?
- 400 g fusilli
- 200 g verse spinazie
- 150 g ricotta
- Handjevol geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- Rasp en sap van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Kook de fusilli volgens de verpakking.
- Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook kort.
- Voeg de spinazie toe en laat slinken.
- Meng de ricotta door de spinazie en voeg citroenrasp en -sap toe voor een frisse touch.
- Roer de pasta erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Garneer met de geroosterde hazelnoten.
Variatietip: Voeg wat zongedroogde tomaatjes toe voor extra smaak en kleur.
Deze herfstige pastagerechten bewijzen dat snel en smakelijk prima hand in hand gaan. Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke maaltijden.
Tip van Santé
Ontdek in De klassieke Italiaanse keuken hoe Marcella Hazan het gevoel, de geuren en de smaak van echt Italiaans eten tot leven brengt. Met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
De Klassieke Italiaanse keuken
Lees ook: Dit heerlijke groene curry gerecht staat binnen 15 minuten op tafel
Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker