oorsuizen oorzaak en oplossing

Oorsuizen: hier komt het door en dit kun je ertegen doen

Constant een geluid in je hoofd dat niet van buiten komt, maar dat als het ware in een of beide oren zit. Hoe kom je eraan? En belangrijker: wat kun je eraan doen?

Eén op de drie volwassenen ervaart in het dagelijks leven wel eens een duidelijke toon in een oor gedurende een aantal seconden. Ook de zogeheten ‘disco-tinnitus’ is je wellicht bekend: als je oren een tijdlang zijn blootgesteld aan veel lawaai, is er eenmaal in de stilte een ruis of fluittoon te horen in je oren. Uiteindelijk komt hierna gelukkig bij de meeste mensen het gehoorsysteem weer tot rust en dan verdwijnen de geluiden. Echter, veel blootstelling aan harde geluiden kan ertoe leiden dat de ruis of fluittoon permanent te horen blijft. Bij oorsuizen, de officiële term is tinnitus, hoor je een geluid in de vorm van suizen, fluiten of zoemen. Dat geluid kan hard of zacht zijn, scherp of dof, soms alleen te horen als het doodstil is in je omgeving, maar het kan ook elk omgevingsgeluid overstijgen. Het geluid kan midden in je hoofd klinken, maar ook op een specifieke plek in je oor. Kortom: oorsuizen klinkt bij iedereen anders. Omdat er eigenlijk nog te weinig bekend is over de oorzaken, is er een wereldwijd onderzoek gestart onder de noemer ‘Tinnitus House’. De hoop is dat er uiteindelijk een remedie wordt gevonden.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken te noemen, zoals beschadigde gehoorcellen in het binnenoor. Dit kan komen door te harde geluiden of een langdurige oorontsteking. Hierdoor sturen de cellen geluidsprikkels naar de hersenen, terwijl er in werkelijkheid helemaal geen geluid is. Andere oorzaken zijn overactieve hersencellen, beschadigde gehoorbeentjes en vernauwde bloedvaten (met hoge bloeddruk). Bij deze laatste hoor je de bloedstroom op de maat van de hartslag door je hoofd of langs je oor suizen. Ook verkoudheid, oorontsteking, een verstopt oor en medicijnen kunnen tinnitus veroorzaken. In deze gevallen is het suizen vrijwel altijd tijdelijk. Ten slotte kan ook stress tinnitus veroorzaken of verergeren. Ga altijd even langs de huisarts om de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen.

Psychisch aspect

Er zijn helaas geen medicijnen of operaties die chronische tinnitus genezen. De meeste behandelingen voor oorsuizen richten zich op het psychische aspect, zodat je er minder last van hebt. Bijvoorbeeld door jezelf expres bloot te stellen aan het geluid en er daardoor minder gevoelig voor te worden. Hierdoor neemt het geluid als het ware af. Het kan ook helpen om afleiding te zoeken of muziek aan te zetten. Oorsuizen gaat vaak samen met slechthorendheid. Een hoortoestel kan helpen om de geluiden uit de omgeving beter te horen, deze overstemmen dan het suizen.

Oplossingen

  • Yoga en mindfulness kunnen helpen om meer stilte in je hoofd te creëren en stress te verminderen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mindfulness therapie de tinnituslast kan verlagen. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht doet hier verder onderzoek naar.
  • Een psycholoog kan helpen aan het geluid te wennen en het te accepteren, door middel van ontspanningsoefeningen en -technieken. 
  • Zoek afleiding in een leuke hobby die concentratie vereist.
  • Als je ook last hebt van gehoorverlies, dan is een tinnitusmaskeerder een oplossing. Dit hoortoestel maakt een aangenaam geluid dat het oorsuizen (gedeeltelijk) overstemt. Hierdoor heb je weinig tot geen last meer.
  • Check de bijsluiter van je medicijnen. Bepaalde stoffen, zoals de pijnstiller acetylsalicylzuur, kunnen tijdelijk tinnitus veroorzaken.
  • Ervaar jij ernstige psychische problemen door tinnitus? Lees dan eens dit artikel met klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar.

Specifieke aandoeningen

  • Misofonie. Extreme hekel aan specifieke geluiden, zoals bijvoorbeeld blaffende honden of smakgeluiden.
  • Hyperacusis. Mensen die hieraan lijden zijn overgevoelig voor vaak hoge harde geluiden die als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren. Denk aan gillende kinderen, of een alarm dat afgaat.
  • Phonofobie: Hardnekkige, abnormale en niet-realistische angst voor geluid. Deze mensen zijn bang dat normale geluiden hun gehoor beschadigen

Heb je last van tinnitus en wil je meewerken aan dit onderzoek? Op de site van Tinnitus House is meer informatie te vinden over tinnitus en over dit onderzoek. 

Leestip

Eerste hulp bij oorsuizen door klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Beeld: Gettyimages, tekst: Mara Ruijter

Tip van de redactie

Tunturi Cardio Fit R20 Roeitrainer
Roeimachine Ad
Bestel hier