Tandenpoetsen 1000x1440

Zóveel bacteriën zitten er op je tandenborstel

Waarschijnlijk heb je je nog nooit afgevraagd wat er zoal op je tandenborstel zit. Onderzoekers van de University of Manchester wel en zij ontdekten hoeveel bacteriën er op een tandenborstel leven.

En dat zijn er dus miljoenen! Maar let op, dit is geen reden tot paniek. Er leven allerlei micro-organismen in je mond en je afweersysteem is prima bestand tegen die bacteriën. Veel voorkomende bacteriën zijn onder andere de E.coli-bacterie – die ook in je darmen voorkomt – en stafylokokken – die huid- en wondinfecties kunnen veroorzaken. Wel zo fris dus om je tandenborstel zo schoon mogelijk te houden.

Lees ook:Is het slecht om te gaan slapen zonder je tanden te poetsen?

Bewaren

Bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving, dus hoewel een hoesje misschien heel hygiënisch lijkt kan het juist een broedplaats voor bacteriën zijn. Spoel hem om na gebruik en laat hem daarna rechtop drogen. Het is ook slim om je tandenborstel zo ver mogelijk bij de wc vandaan te bewaren, want iedere keer dat je doortrekt verspreid je een wolk bacteriën door de lucht. Je kunt ook de deksel van het toilet dichtdoen voor je doortrekt. Gebruik altijd je eigen borstel en plaats er niet meerdere in één glas; telkens als ze elkaar aanraken wisselen ze bacteriën uit.

Weggooien

Je tandenborstel moet regelmatig vervangen worden. Bij iedere poetsbeurt verplaats je tandplak van je gebit naar je borstel en die zit vol bacteriën. Iedere keer wordt je borstel dus een beetje viezer. Gebruik een tandenborstel maximaal drie maanden achter elkaar en vervang hem dan, of eerder als de haren uit elkaar gaan staan. Dit geldt ook voor de opzetborstels van elektrische tandenborstels.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

BoomBrush elektrische tandenborstel
Boombrush Ad
Boombrush 1 Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen