zomer 2024

Zomer 2024: welk weer kun je in Europa verwachten?

Houd je rekening met het weer wanneer je deze zomer gaat kamperen? Of de weg op gaat? Dit is waar je rekening mee kunt houden.

Vandaag binnen in het zuiden van het land de schoolvakanties. Mensen vertrekken vandaag naar het buitenland met de hoop op lekker weer. Voor de één betekent dat zonnig weer om op het strand te kunnen liggen, voor de ander niet al te warm weer voor een sportieve vakantie. Nu blijkt dat mensen niet alleen rekening houden met zon, maar ook met de kans op overstromingen door extreme buien, grote hagelstenen en bosbranden door extreme hitte. Waar kun je het beste naartoe als je extreem weer wilt vermijden?

Door de veranderende klimaatomstandigheden komt extreem weer steeds vaker voor. Hittegolven duren langer en worden intenser, terwijl regenbuien steeds vaker overgaan in stortbuien. Dit betekent dat de kans op extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen en bosbranden, tijdens je vakantie toeneemt.

Zuid Europa

“De landen rond de Middellandse Zee worden zwaar getroffen door klimaatverandering.” meldt het KNMI. Het is daar niet alleen warmer, maar ook droger. Afgelopen juni kwamen enkele toeristen in Griekenland om het leven omdat zij niet waren voorbereid op de onverwachtse hitte voor die tijd van het jaar.

De combinatie van hitte en droogte vergroot de kans op hevige bosbranden. Daarnaast wordt de beschikbaarheid van water in de zomer steeds problematischer.

Bergen in Europa

In bergachtige gebieden zorgt de klimaatverandering voor meer zware regenval. Het KNMI meldt: “Warmere lucht kan meer vocht vasthouden, wat resulteert in hevigere regenbuien. Wanneer lucht tegen bergen zoals de Alpen of Pyreneeën opstijgt, koelt deze af en ontstaan er zware buien. Deze buien blijven vaak lang hangen, wat kan leiden tot enorme hoeveelheden neerslag.” Een recent voorbeeld is het noodweer in Zwitserland, waar meerdere mensen omkwamen en een belangrijke snelweg werd verwoest.

De kans op grote hagelstenen neemt ook toe, wat vorig jaar in Italië aan het Gardameer duidelijk werd toen hagelstenen zo groot als tennisballen schade aanrichtten. Toch biedt de hoogte in berggebieden enige verlichting bij hitte: hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt, met een gemiddelde temperatuurafname van 6,5 ℃ per kilometer. Bovendien zijn stortbuien vaak plaatselijk, waardoor je in een ander dal wellicht helemaal geen bui treft.

Noord Europa

Cheerful Mature Female Friends Enjoying Summer In Back Yard On Sunny Day

In het noorden van Europa is de kans op extreme temperaturen kleiner dan in het zuiden. Ook komen er minder extreme zomerbuien voor. Echter, het noorden wordt wel natter door klimaatverandering, dus verwacht meer regen tijdens je vakantie. Neerslagextremen zijn ook hier niet uitgesloten: storm Hans veroorzaakte afgelopen augustus overstromingen in Noorwegen en Zweden.

Nederland

In Nederland wordt het zomerseizoen langer door de stijgende temperaturen. Het strandseizoen begint nu al in april en loopt door tot oktober. Dit zorgt voor meer aangename dagen voor buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen.

Wanneer het regent, regent het harder. De zomers worden weliswaar droger, maar hevige regenbuien kunnen wateroverlast veroorzaken. Ook neemt de kans op natuurbranden en waterschaarste toe door de drogere zomers. De natuur zal vaker verdroogd ogen vergeleken met vroeger. Toch blijft het weer in Nederland zeer veranderlijk. Een vakantie kan dus alsnog letterlijk in het water vallen.

Fijne vakantie

Hoe dan ook wensen we iedereen een fijne vakantie.

Lees ook: 9 bloemen die je tuin de hele zomer kleur geven

Bron: KNMI

Tekst: Manon Daelmans

Beeld: Getty Images