alzheimer

Wetenschappers Maastricht doen belangrijke ontdekking op gebied van Alzheimer

Wetenschappers van de Maastricht University, onder leiding van Heidi Jacobs, hebben in de hersenstam een minuscuul gebied geïdentificeerd dat een verhoogd risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer kan aangeven. Een belangrijke doorbraak, zo blijkt.

Geheugen

Met behulp van verschillende technieken ontdekten de onderzoekers dat minder activiteit in het hersenstamgebied verband hield met een snellere achteruitgang van het geheugen en denken bij oudere volwassenen. De veranderingen in het gebied kunnen zich wel dertig jaar voordat de eerste symptomen zich voordoen optreden.

Blauwe kern

Het gebied dat de wetenschappers bestudeerden heet locus coerulus, oftewel blauwe kern. Met speciale MRI-apparatuur is het kleine gebied in beeld gebracht. Het is de eerste keer dat dat gebeurd is.

Alzheimer wordt nu nog vaak vastgesteld door geheugentaken van mensen te analyseren. Dit onderzoek is een belangrijke doorbraak naar het onderliggende ziekteproces.

Tau-eiwitten

Het gebiedje in de hersenen is de eerste plek waar zogenoemde tau-eiwitten zich ophopen die verband houden met Alzheimer. Jacobs is erin geslaagd een verband vast te stellen tussen de ophoping van deze schadelijke tau-eiwitten en de verslechtering van het geheugen. De ophoping van de eiwitten gebeurt al zo’n tien of twintig jaar voor de eerste geheugenproblemen.

Bron: Health Day, Beeld: Getty Images

Boekentip

alzheimer
bestel het boek hier

Lees ook

Onderzoek naar Alzheimer

De voordelen van vaker lezen

Feiten en fabels over olijfolie

Cover Santé Editie 11 12
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen