dingue virus

5 vragen over het dengue virus

Hardstyle-artiest MC Raise uit Rucphen is op 32-jarige leeftijd overleden na een infectie met het dengue virus. Zijn vriendin deelt op Instagram dat hij op 7 oktober is overleden aan het denguevirus, ook wel bekend als knokkelkoorts.

Het dengue virus is de veroorzaker van dengue fever, ook wel bekend als knokkelkoorts. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken. Besmetting met denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, vooral de gelekoortsmug  en de Aziatische tijgermug. Dengue komt vooral voor in (sub)tropische gebieden, zoals Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, maar komt ook steeds vaker voor in het Mediterrane landen, zoals in Italië of Frankrijk. Dit wil je er nu over weten.

1. Wat is dengue?

Dengue is een door muggen overgedragen virusziekte, veroorzaakt door het denguevirus. Het wordt verspreid door de Aedes mug, met name Aedes aegypti. De ziekte komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden.

2. Wat zijn de symptomen van knokkelkoorts?

De symptomen van dengue zijn koorts, hevige hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn (ook wel “breakbone fever” genoemd), misselijkheid, braken, huiduitslag en vermoeidheid. In ernstige gevallen kan het leiden tot dengue hemorragische koorts, waarbij inwendige bloedingen en orgaanfalen optreden.

3. Hoe wordt het virus overgedragen?

Dengue wordt overgedragen door de beet van een besmette Aedes mug, die meestal overdag actief is. De muggen worden besmet wanneer ze bloed zuigen van een persoon die geïnfecteerd is met het denguevirus. Vervolgens kunnen ze het virus overdragen naar andere mensen.

4. Hoe kan dengue worden voorkomen?

Er is geen specifieke medicatie tegen dengue, dus preventie is essentieel. Dit omvat het vermijden van muggenbeten door het dragen van bedekkende kleding, het gebruik van insectenwerende middelen, het slapen onder klamboes, en het verminderen van stilstaand water rond huizen, waar muggen zich kunnen voortplanten.

5. Is er een vaccin tegen knokkelkoorts?

Ja, er is een vaccin tegen dengue, genaamd Dengvaxia. Het is echter niet voor iedereen geschikt. Het wordt aanbevolen voor mensen die eerder met het denguevirus zijn geïnfecteerd en die leven in gebieden waar de ziekte veel voorkomt. Voor mensen die nog nooit dengue hebben gehad, kan vaccinatie juist leiden tot een verhoogd risico op een ernstige infectie als ze later het virus oplopen.

Lees ook: dit zijn 5 klachten van mensen met ADD

Tip van de redactie

Ontdek in Food Body Mind de sleutels tot een gezonde levensstijl, van essentiële ingrediënten en supplementen tot vasten en beweging. Vind balans met praktische mindfulness en start met een 21-dagen programma vol heerlijke recepten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.




Tekst Manon Daelmans/ Beeld Getty Images