Volkorenbrood gaat diabetes tegen
9 december 2009
Wie regelmatig volkorenproducten eet, loopt minder kans op diabetes type 2, doordat het de aanmaak van insuline stimuleert. Zo blijkt uit onderzoek van voedingsdeskundige Marion Priebe.
Diabetes komt veel voor in Nederland, zo’n 800.000 mensen lijden aan deze ziekte. Diabetes leidt ertoe dat suiker in het lichaam niet wordt omgezet tot bruikbare energie. Bij diabetes type 2 komt dit doordat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is.
Uit een eerder onderzoek bleek al dat mensen die veel volkorenproducten eten minder kans hebben om deze vorm van diabetes te krijgen en Marion Priebe is er in haar onderzoek achtergekomen hoe dat komt.
Mensen met diabetes hebben altijd ontstekingsfactoren in hun bloed. Door veel volkorenproducten te eten neemt de hoeveelheid van deze ontstekingsfactoren af. Daarbij stimuleert het eten van volkerenproducten de aanmaak van insuline. De juiste voeding kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan het indammen van de ziekte.