Pindakaas goed voor het hart?
16 november 2009
Pindakaas is goed voor het hart, zo blijkt uit een studie van Harvard Medical School, gepubliceerd in het vakblad Journal of Nutrition.
De wetenschappers volgden ruim 6000 vrouwen met diabetes type 2 gedurende twaalf jaar. Vrouwen die tijdens het begin van de vijf of meer keren per week noten of pindakaas aten, hadden 40 procent minder hart- en vaataandoeningen dan de vrouwen die zelden of nooit noten of pindakaas aten. Zij hadden lagere gehaltes van het ‘slechte’ LDL-cholesterol, het ‘goede’ HDL-cholesterol bleef ongewijzigd.
Pindakaas is qua vetsamenstelling enigszins te vergelijken met olijfolie, maar blijft hoe dan ook vet. Noten bevatten veel gezonde mono-onverzadigde vetten
Toch zou het overhaast zijn om op basis van de studie een hogere consumptie van noten aan te bevelen, vooral omdat de studie geen onderscheid maakt tussen de verschillende types en soorten noten.
(