‘Permanente wintertijd beter voor je gezondheid’
5 maart 2023
Wetenschappers en artsen zijn het erover eens: permanente wintertijd is beter voor je gezondheid. Maar waarom is dat dan beter?
Wintertijd betekent dat de klok een uur wordt teruggezet. Hierdoor wordt het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker.
Lees ook: ‘Dit is het effect van te weinig licht op je gezondheid‘
Permanente wintertijd
Ook al blijkt uit verschillende wetenschappelijk onderzoeken dat een permanente wintertijd het beste is voor je hart, bloedvaten, hersenen en het afweersysteem, toch blijven sommigen last hebben van een winterdip. Hoe kan dat?
Veranderingen biologische klok
Koko Beert, slaapexpert bij de Hersenstichting: “De donkere regenachtige dagen in het najaar en de winter leiden tot veranderingen in onze biologische klok en onze hormoonhuishouding.” Volgens Beert kan dat zorgen voor somberheid, concentratieproblemen en vermoeidheid.
Meer natuurlijk licht
Door blootstelling aan natuurlijk licht te optimaliseren kun je volgens artsen en wetenschappers een winterdip minimaliseren. Daarom vindt Beers dat de wintertijd permanent moet worden ingevoerd, want “dat past het beste bij onze dag-nachtritme en zorgt voor minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist meer ochtendlicht nodig.”
Ochtendlicht
Dat ochtendlicht zorgt namelijk voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.
Beers: “Als we een continue wintertijd aanhouden, vertraagt de biologische klok minder, krijgen we meer zonlicht en hebben we een beter slaapritme ten opzichte van werk- en schooltijden.”
Favoriet van de redactie
Dekbed (Winter & Herfst)